Matematika jako strašák pro maturanty. Rapidně klesá počet studentů, kteří si na ni troufnou

Studentům nejvyšších ročníků středních škol a gymnázií nastávají perné dny. Začaly maturity a středoškoláci psali testy z matematiky nebo angličtiny. A opět se potvrzuje, že v počtech si maturanti moc nevěří, převážná většina z nich volila zkoušku z cizího jazyka.

Každý, kdo už má maturitu za sebou, vám potvrdí, že zkouška z dospělosti je hlavně tréninkem paměti a pevných nervů. A když se jedná o matematiku, mozkové závity středoškoláků dostávají mimořádně zabrat. „Docela jsem byl vystresovaný,“ uvedl jeden ze studentů českobudějovického gymnázia. „Chvilku rezerva, takže to bylo dobrý,“ popsal zase další.

Na maturanty letos čeká povinná zkouška z českého jazyka a literatury. Druhý předmět si mohli vybrat právě mezi matematikou a cizím jazykem. Pro zkoušku z matematiky se rozhodlo jen necelých 13 tisíc z nich, přitom ještě před deseti lety z tohoto předmětu maturovalo téměř třikrát tolik studentů. „Myslím si, že by bylo důležité, aby takovou tu základní jednoduchou matematiku skládali všichni,“ uvedla pro CNN Prima NEWS předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií Renata Schejbalová.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Termín letošních maturit se blíží. Obstáli byste? Vyzkoušejte si loňské didaktické testy

A s čím měli letošní maturanti největší problém? „Největší problém nám dělala asi dvacítka – vlastně povrch, na tom jsme se nemohli shodnout,“ popsal student. „Pro mě byla nejtěžší pravděpodobnost, to mi nejde, a kombinatorika,“ řekl další. „Asi příklady týkající se pravděpodobnosti. Já musím souhlasit,“ potvrdil jeho spolužák.

Maturanty ještě v tomto týdnu potrápí český jazyk a literatura. Od poloviny května se pak ještě do středních škol začnou postupně vracet na ústní zkoušky a v myšlenkách si už řada z nich začne pokládat otázku, kam jejich kroky budou směřovat dál. Letos se maturita v Česku týká víc jak 77 tisíců středoškoláků. Nejvíce jich je v Praze, nejméně pak v Karlovarském kraji.

Tagy: