Rodička ze sekty v Plasích prodělala mozkovou smrt. Řeší se odpojení od přístrojů

Žena, která prodělala porod v sídle sekty v Plasích, prodělala mozkovou smrt.

Nové detaily domácího porodu v sektě na Plzeňsku

Domácí porod v sektě v Plasích na Plzeňsku má tragické vyústění. Matka novorozené holčičky prodělala mozkovou smrt. Její dcera je v nemocnici, její stav by měl být stabilizovaný. Policie případ vyšetřuje pro podezření z ublížení na zdraví z nedbalosti.

Jak informovala CNN Prima NEWS, v neděli se v sídle sekty Ohnivý drak odehrál domácí porod, při němž žena přivedla na svět dceru, ale déle než 12 hodin poté s ní ještě zůstala spojena pupeční šňůrou. Matčin stav se následně výrazně zhoršil a zkolabovala. Teprve pak členové komunity zavolali záchrannou službu. Lékaři museli matku resuscitovat a letecky ji přepravit do nemocnice.

ČTĚTE TAKÉ: Dvouletá dvojčata zemřela v rozpáleném autě. Holčičky ve vozidle zapomněl příbuzný

Ve čtvrtek rodina ženy potvrdila, že prodělala mozkovou smrt. „Jedná se o mozkovou smrt. Momentálně se prověřuje možnost darování orgánů. K odpojení od přístrojů tedy dojde, až se toto vyřeší,“ uvedl její syn pro deník Seznam Zprávy. Její bratr na Facebooku napsal: „Ségra, v posmrtný život nevěřím. Ale jestli přeci jen nějaký existuje, tak ať je ti tam dobře…“

Domácí porod se odehrál v sídle sekty v Plasích. Vede ji šestačtyřicetiletý Lukáš Stančík, který se sám označuje jako Bůh Šašek a pravidelně publikuje videa na YouTube. Do čtvrtečního vysílání si přizval otce novorozené holčičky, který patří ke komunitě. Ten připustil možná pochybení, k nimž při domácím porodu došlo. „V některých okamžicích toho porodu jsme mohli udělat některé kroky jinak, ale nechali jsme se ovlivnit pochybností,“ řekl.

Případem se zabývá policie pro podezření z ublížení na zdraví z nedbalosti. Pondělní událost provázela i bezpečnostní opatření v nemocnici, kam byla žena s novorozenětem převezena. Kvůli obavám z možného násilí policisté s dlouhými zbraněmi hlídkovali necelé dvě hodiny na chodbách zdravotnického zařízení.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Otce českého punku ze Tří sester drsně zavraždili opilí mladíci. Hlavu mu zašlapali do země

Tagy: