Fico je krvelačná hyena, Putinovi by klidně odkrojil kus Slovenska, tvrdí Matovič

Slovenský expremiér a předseda hnutí OLaNO Igor Matovič

Rozhovor se slovenským expremiérem Igorem Matovičem

Předseda Směru-SD a několikanásobný expremiér Robert Fico je krvelačná hyena a když se se svou mafií vrátí k moci, tak se ze Slovenska stane skanzen jen pro staré lidi. Taková slova na adresu svého politického rivala volil v rozhovoru pro CNN Prima NEWS bývalý slovenský předseda vlády a šéf hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) Igor Matovič. Fica mimo jiné osočil, že by zemi našich bývalých federálních partnerů nasměroval na podobnou cestu, jakou se vydalo Bělorusko. Vyjma toho zkritizoval i končící prezidentku Zuzanu Čaputovou.

Symbolem vaší letošní kampaně jsou mimo jiné stará auta Fiat 500, se kterými jezdíte po Slovensku. U nás takhle jezdil bývalý premiér Andrej Babiš. Neměl sice fiaty, ale využíval takzvaný „obytňák. Inspiroval jste se u něj?
Tato paralela mě nenapadla. U nás hrálo roli, že po třech letech plných těžkých krizí jsou lidé přirozeně frustrovaní, zranění a hrozí rekordně nízká účast ve volbách. Tak jsme si řekli, že budeme lidi motivovat, aby k volbám přišli. Proto jsme řekli, že budeme garantovat vyplacení 500 eur za volební účast, když budeme součástí vlády. Bez ohledu na to, koho lidé budou volit, hlavně aby přišli. Do toho nám pasoval Fiat 500. Navíc je to takové pěkné letní autíčko. Tak se to potkalo. (úsměv)

Minulé volby v roce 2020 jste vyhrál se svým hnutím OLaNO s 25 procenty. O vítězi nebylo pochyb. Nyní vám průzkumy predikují podporu střídavě mezi 5 až 10 procenty. Čím si ten propad vysvětlujete?
Zkusme porovnávat porovnatelné, tedy pojďme se o tom pobavit po volbách. Potom tu otázku možná postavíte trošku jinak.

Nicméně, podle průzkumů je patrné, že podpora vás i vašeho hnutí mezi Slováky klesá…
Ano, není to nic moc. Samozřejmě, že ty tři roky traumat, kdy mafie, která tu předtím dvanáct let vláda, využívala každou příležitost, aby poštvala lidi proti opatřením při koronaviru. Jednoduše poštvávali lidi. Do hlav statisíců lidí dostali neuvěřitelné množství lží, fabulací a výmyslů. Nelze se tak divit. Zároveň jsme měli takové kazítko v koalici jménem Richard Sulík (předseda strany Svoboda a Solidarita, Matovičův někdejší vicepremiér a ministr hospodářství; pozn. red.), který když mohl zezadu někomu podrazit nohy, tak mu je jednoduše vždy zásadně podrazil. To samozřejmě nevyvolávalo dobrý dojem mezi lidmi, neměli z toho dobrý pocit. Já se jim kvůli tomu ani nedivím. Ale na druhou stranu je potřeba si položit na misky vah, že buď se nám mafie vrátí a vydáme se na cestu někam směrem k Bělorusku, nebo se pokusíme Slovensko zachránit. Já budu bojovat za Slovensko.

Zmiňujete Richarda Sulíka, se kterým jste měl ostré spory. Když se ohlédnete zpět na období své vlády, vyčítáte si něco? Neudělal byste něco jinak?
V prvé řadě bych ho (Sulíka) vyrazil ze čtyřkoalice hned, kdy ji začal zevnitř rozbíjet. Tehdy jsme na to měli dostatečnou sílu a on měl malé množství poslanců. V koalici by nám nechyběl. Toto byla zásadní chyba. A potom to, že jsem mu nadbíhal na vidle, které mi systematicky pokládal. Já jsem šel proti nim a jemu to dělalo dobře. Ale myslím si, že lidé nejsou hloupí a je to vidět i na jeho dnešních preferencích. Shodil tři vlády a pro voliče SASKA znamená garanci, že shodí i tu čtvrtou.

Faktem je, že v čele průzkumů je Robert Fico a jeho Směr-SD. V roce 2020, když jste ho porazil, se přitom zdálo, že se jeho politická kariéra blíží svému konci. Co podle vás stojí za jeho návratem do popředí?
Samozřejmě, že mu velmi pomohl COVID-19. On se tehdy vydal cestou, že začal zpochybňovat úplně všechno. Začal bojovat proti opatřením a lidem sliboval absolutní svobodu. Zároveň od nich chtěl nezodpovědnost vůči zdraví a životům jiných lidí. Skandoval: „Roušky dolů!“ a během covidu vozil autobusy plné důchodců křížem krážem přes Slovensko a ti důchodci potom následně umírali. Nám chodili na mítinky jejich pozůstalí. Je to (Fico) jednoduše krvelačná hyena, které je úplně jedno, že jeho voliči zaplatí životem za to, co dělá. Potřeboval nahánět hlasy, dělá to systematicky už tři roky. Jediné, co ho žene dopředu, je, že má absolutní strach z toho, že za své zločiny, pokud Slovensko zůstane po volbách demokratické, nakonec skončí v base.

Robert Fico slibuje, že když se opět stane premiérem, tak na Ukrajinu už nebude putovat jediný slovenský náboj, zkrátka ji přestane v její obraně proti ruské invazi vojensky podporovat. Jak se podle vás v takovém případě změní pohled západních mocností na Slovensko?
Jak jsem řekl – jako na zemi mezi dnešním Slovenskem a Běloruskem. Jednoduše nás vydá na cestu k Bělorusku, protože pokud si takto bude moci od (Vladimira) Putina koupit svobodu a nikdy se za své zločiny nedostane do basy, přičemž z té jeho bandy už je více než 40 lidí řádně odsouzených, tak bude ochotný udělat cokoliv. I něco odkrojit od Slovenska, pokud to Putinovi udělá dobře a on sám tím získá svobodu.

Je to (Fico) jednoduše krvelačná hyena, které je úplně jedno, že jeho voliči zaplatí životem za to, co dělá.

Mnozí vám během vašeho vládnutí vyčítali jednak osobní spory a jednak také chaos. Neříkáte si, že jste tím Robertu Ficovi nechtěně pomohl zpět?
Rád bych viděl, co to je ten chaos. V žádném šuplíku bychom asi nenašli návod, jak zvládat pandemii. Navzdory tomu, že jsme byli úplně nová vláda, ve které nebyl žádný zkušený člověk, který by byl předtím ministr, tak jsme například u covidu zaznamenali lepší výsledky z pohledu počtu úmrtí v přepočtu na počet obyvatel než Česká republika nebo Maďarsko kde už dlouhé roky vládne zkušený premiér Viktor Orbán. Na nezkušenou vládu jsme měli kvalitní výsledky, tak bych rád skutečně viděl, co to je ten chaos.

Běžně je hranice pro vstup do Národní rady a zisk poslaneckých mandátů pět procent. Vy s Vaším OLaNO a přátelé jdete do voleb jako koalice, tudíž potřebujete sedm procent. Neříkáte si teď s ohledem na průzkumy, že jste možná udělali chybu?
Ani jednou jsem si to neřekl, protože věřím našim voličům. Od roku 2012 nám průzkumy predikují výrazně méně, než máme nakonec ve volbách. Myslím, že nakonec to i při těchto volbách bude tak, že si lidé poví: „Ten Igor se sice často chová jako slon v porcelánu, ale jako jediný to v politice myslí upřímně.“ A to rozhodne.

PODÍVEJTE SE: Slovenský expremiér Igor Matovič se popral s Robertem Kaliňákem

Teoreticky jste ale mohl být silnější, kdyby vás neopustila část bývalých poslanců v čele s expremiérem Eduardem Hegerem či bývalými ministry Jánem Budajem a Jaroslavem Naděm, když přišli se stranou Demokraté. Jak na tyto lidi dnes nahlížíte?
Nestačíme se divit, na jakou cestu se Edo Heger či Jaro Naď vydali. Často slýcháme obludné lži, které šíří. Mně je jich na jedné straně líto, že to dělají v obrovském stresu, protože mají v průzkumech málo procent, ale na druhé straně je to velké lidské zklamání. Ale zároveň se někdy přistihnu při tom, že jim držím palce, aby to dali, protože nám jde o společný výsledek, abychom porazili mafii. Je to takové „With Or Without You“ (slavná písnička kapely U2 o nefunkčním vztahu, který však nelze ukončit; pozn. red.).

Rozumím. Čili je to pro vás potenciální koaliční partner?
Samozřejmě, že ano, pokud by to dali. Ale spíš si myslím, že s tím chaosem a na první pohled nedůvěryhodností v kampani, kterou předvádí, že to nakonec nedají. Možná budou s preferencemi někde okolo polotučného či plnotučného mléka (zhruba kolem 1,5, respektive 3,5 procenta; pozn. red.).

S kým dalším byste si dokázal představit spolupráci?
S každým, s kým budeme moci sestavit vládu tak, aby v ní nebyl Směr, Hlas, SNS, fašisté z Republiky a podobné obludy. Chci se pokusit o malý zázrak. Máme pár dní do voleb a Slovensku jde tentokrát o život. Nejsem naivní jako někteří novináři, kteří si myslí, že když se teď dostane k moci Fico, tak se ho za čtyři roky zbavíme. Nezbavíme! Když se mafie vrátí zpět, Slovensko bude po desítky let trpět jako různé diktatury ve světě. Potom, co Robert Kaliňák (exministr vnitra za Směr; pozn. red.) a Jaroslav Haščák, který na Slovensku vlastní desítky klíčových médií (podnikatel a spolumajitel Penta Investments; pozn. red.) okusili basu, už nedovolí, aby se stalo, že jim nějaký Matovič z ulice pokazí jejich zkorumpovaný systém a nasype jim písek do soukolí.

Abyste variantě s Ficem u moci zabránili, byl byste ochoten jít znovu do koalice i se vzpomínaným Richardem Sulíkem?
Pokud by si to lidé přáli a rozhodli tak ve volbách, tak by to asi byla naše povinnost. Na druhé straně si myslím, že SASKA určitě nedosáhne preferencí toho plnotučného mléka.

Přesunu se ještě k jinému tématu. Vaše prezidentka Zuzana Čaputová nedávno oznámila, že v jarních prezidentských volbách již nebude kandidovat. Co na to říkáte?
Je svobodná, rozhodla se tak. Řekněme si, že Zuzany stačilo. Budeme muset vybrat někoho jiného. Máme tu třeba kandidáta Ivana…

Nejsem naivní jako někteří novináři, kteří si myslí, že když se teď dostane k moci Fico, tak se ho za čtyři roky zbavíme. Nezbavíme!

Myslíte exministra zahraničí Ivana Korčoka?
Ano, Ivana Korčoka. Ale myslel jsem to i tak, že bych byl rád, aby tu nevyhrál jiný „Ivan“, který nás v roce 1968 přišel „osvobozovat“ a nakonec tu vydržel trošku déle. Budu rád, když nakonec budeme mít na výběr z vícero velmi dobrých kandidátů a budou se nám za volební plentou potit čela, že nebudeme umět vybrat toho nejlepšího z nejlepších.

Plánujete nasadit vlastního kandidáta?
Zatím ne, počkáme, zda se vyskládá skupinka zajímavých kandidátů, abychom měli na výběr.

Vy sám byste o tom neuvažoval?
O čem?

O prezidentské kandidatuře.
(Úsměv) Jít volit určitě ano, ale o prezidentské ne. Doufám, že tím nikoho neurazím, ale já to považuji za mimořádně nudnou politickou profesi. Hlavně vhodnou pro lidi, kteří se dokáží přetvařovat za nejmoudřejší na světě. Já bych v takové pozici umřel.

PODÍVEJTE SE: Vrátí se Slovensko do rukou Roberta Fica?

Vrátím se ještě k tématu Ukrajiny. Průzkum agentury Median SK uvádí, že až pětina Slováků, konkrétně 19 procent, má za to, že válka na Ukrajině není a jde o hoax, který vymyslely USA. O čem to podle vás vypovídá?
Možná, že stejné procento lidí, ne-li větší, si myslelo, že když se naočkují proti covidu, tak jim Bill Gates implantuje nějaký nanočip a bude je ovládat přes počítač. Bohužel, na Slovensku máme podle oficiálního průzkumu Eurobarometr či Eurostat nejvíce lidí, kteří jsou ochotni věřit absolutním kravinám nebo hoaxům. Mě to mrzí a toto je takový komplikační parametr v předvolební kampani, protože druhé straně jednoduše stačí říct jakoukoliv hloupost. Například tvrdili, že jsme rodinám vůbec nepomohli, přitom jsme zavedli 200 eur na dítě, což je zvýšení podpory na dítě o více než čtyřnásobek. Místo toho Fico přijde a poví svým ovečkám, že Matovič vůbec nepomohl rodinám, a oni to šíří dále. To je takový materiál, že ho jen těžko můžete přesvědčit.

Je tu ještě jeden průzkum, tentokrát od agentury Ipsos. Uvádí, že řada Slováků by po volbách mohla opustit svoji domovinu. Jak se na to díváte a máte nějaký recept, jak tento potenciální úprk či exodus zastavit?
Recept má každý z nás – věnovat asi 30 minut 30. září a jít zabojovat za Slovensko. Tvářit se, že se mě to netýká a chci potrestat ty, co teď vládli, protože jsem se kvůli tomu musel šťourat (testem) v nose a ublížilo to mé svébytnosti, tak to je cesta do pekla. Nakonec bych se vůbec nedivil, že pokud se mafie vrátí k moci, tak za 20 či 30 let se Evropa bude na Slovensko dívat jako na takový skanzen, kde žije pár tisíc starých lidí a mladí lidé odsud zdrhli.

Tagy: