Matovičova atomovka. Slovákům chce za jejich účast ve volbách darovat 500 eur

Slovenské politické vody znovu rozvířil předseda nejsilnějšího hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) a expremiér Igor Matovič. Ten totiž přišel s návrhem darovat hned 500 eur (téměř 12 tisíc korun) každému Slovákovi, který se zúčastní nadcházejících předčasných voleb v září. Sám připustil, že jde doslova o „atomovku“. Ostatní slovenští politici označili jeho návrh za čirý populismus.

Matovič chce 500 eur pro volící občany prosadit formou zákona, jehož návrh již stihl předložit. Zdůvodňuje to těžkostmi Slováků v posledních letech a také tím, že tak chce zvýšit volební účast pro předčasné volby v září, které označuje za nejzásadnější v historii Slovenska.

„Reálně hrozí, že lidé, kteří tu tři roky štvou proti vládě a opatřením, můžou nakonec získat ústavní většinu. My to cítíme tak, že když už se máme vydat touto sebevražednou cestou, bylo by dobré, aby o tom rozhodlo co nejvíce voličů,“ prohlásil Matovič na úterní tiskové konferenci s odkazem na blížící se volby.

Dodal, že pokud by návrh prošel a k volbám by přišly až tři miliony oprávněných voličů, náklady státu by se v tomto ohledu vyšplhaly až na 1,5 miliardy eur (zhruba 35,5 miliard korun). Podle lídra hnutí OLaNO jde však o „spravedlivou a rychle návratnou investici“. Zároveň svoji myšlenku později hájil v příspěvcích na sociálních sítích. „Věřte, že ti, co se nejvíc zapřísahávají, že si 500 eur ‚od Matoviče‘ za účast ve volbách nevezmou, se budou jako první hnát na poštu,“ napsal mimo jiné expremiér.

Deník Pravda uvedl, že kdyby k volbám dorazili všichni oprávnění voliči na Slovensku, tedy téměř 4,5 milionu lidí, může se částka na odměny dostat až na 2,2 miliardy eur (přes 52 miliard korun).

Podle Matoviče současné opozici v čele s dalším bývalým předsedou vlády Robertem Ficem vyhovuje, když k volbám nedojde příliš mnoho lidí. „Jejich cíl je pravý opak – aby přišlo k volbám co nejméně lidí a volby rozhodlo jejich zfanatizované voličské jádro,“ dodal politik, který donedávna rovněž zastával post ministra financí. Pozice se ovšem vzdal před koncem loňského roku, aby vláda premiéra Eduarda Hegera v demisi mohla s pomocí části opozice odsouhlasit státní rozpočet na rok 2023.

500 EVRI … IDE O VŠETKO … vysvetlené per huba

Posted by Igor Matovic on Tuesday, February 14, 2023

Matovič připustil, že nejnovější návrh z jeho dílny je doslova „atomovka“. Odmítl však, že by se jednalo o volební korupci. O té se podle něj dá mluvit jedině tehdy, kdyby odměnu daroval lidem za to, že budou volit některou konkrétní stranu či k volbám cíleně nepůjdou. „Atomovkám se nepodařilo zabránit přesunutím Matoviče do parlamentu,“ dodal na tiskové konferenci expremiér, který se po konci v čele resortu financí stal znovu poslancem, neboť na Slovensku mají zákonodárci klouzavý mandát.

Vrchol populismu a šílenost, kritizuje opozice

Ostatní politici vesměs Matovičův návrh kritizují a považují jej za nereálný až šílený. Kupříkladu jeho bývalý kolega z vlády a donedávna ministr školství Branislav Gröhling, jehož strana Svoboda a Solidarita v září opustila koalici a zamířila do opozice, expremiérův návrh označil za „vrchol populismu“.

Vrchol populizmu! Igor Matovič práve predložil návrh, aby voliči za účasť vo voľbách dostávali 500 eur.

Posted by Branislav Gröhling on Tuesday, February 14, 2023

Bývalý předseda vlády a šéf strany Hlas-SD Peter Pellegrini uvedl, že z Matovičova návrhu musí „soudnému člověku zůstat rozum stát“. „Navrhovat někomu 500 eur jen za to, že se zúčastní voleb, je nonsense (anglicky nesmysl, pozn. red.), o jakém jsem neslyšel v žádné zemi na světě,“ řekl Pellegrini.

Proti se postavil i současný premiér Eduard Heger, který je přitom nominantem OLaNO, ale už nějakou dobu se spekuluje, že by se od Matoviče mohl do nadcházejících voleb odstřihnout. „Je v rozporu s jeho výzvou poslancům, aby nepředkládali a neschvalovali populistické, předvolební a nesystémové návrhy zákonů, které nejsou součástí schváleného rozpočtu,“ reagoval.

Hlasování pro naopak zcela nevyloučil Matovičův koaliční partner a předseda Národní rady Boris Kollár, který šéfuje hnutí Jsme rodina. Zároveň však dodal, že neví, kde chce na odměny voličům Matovič vzít prostředky. „Kdyby přišli volit všichni, tak jde o dvě miliardy, a to si neumím představit. Předvolební korupce to není,“ řekl médiím Kollár.

Poslední předvolební průzkum na Slovensku agentury Focus předpovídá vítězství Pellegriniho Hlasu-SD s 20,8 procenta hlasů. Následuje Ficův Směr-SD s 14,6 procenta a poté aktuálně neparlamentní strana Progresivní Slovensko, z níž vzešla prezidentka Zuzana Čaputová, s 11 procenty. Na čtvrté pozici je krajně pravicové hnutí Republika s 8,5 procenta hlasů. Matovičovo OLaNO, které v posledních volbách získalo přes 25 procent a jasně vyhrálo, se potácí kolem pouhých šesti procent.

Tagy: