Slovenský ministr musí znovu vysvětlovat spolupráci s StB. Chtěl jsem je oklamat, tvrdí

Ministr životního prostředí Ján Budaj měl spolupracovat s komunistickou Státní bezpečností. Jedna z tváří sametové revoluce na Slovensku musí nařčení znovu vysvětlovat poté, co český historik Prokop Tomek našel v Olomouci další dokumenty. Politik se brání, že chtěl policisty oklamat a nikdy neplnil žádné úkoly. Opozice v čele s expremiérem Robertem Ficem požaduje kvůli tomu jeho rezignaci. O kauze informoval slovenský deník Sme.

Tomek měl podle deníku najít nový dokument, který se týká Budaje jako spolupracovníka StB, v olomouckém archivu. Tam pátral po materiálech pro nový dokumentární televizní seriál. Dříve tvář sametové revoluce na Slovensku, která sedávala i po boku dalších lídrů převratu Václava Havla, Michaela Kocába či Milana Kňažka, spolupráci s StB dlouhodobě odmítá. Přestože na něj existuje spis s krycím jménem Domovník.

„Podepsaný Ján Budaj prohlašuji, že o věcech, které se mi stanou známé v souvislosti s protistátní činností Tomáše Petřivého a Gabriela Levického, zachovám přísnou mlčenlivost,“ stojí v dokumentu pocházejícím z 23. června 1979, který cituje deník Sme. Údajná spolupráce měla trvat nejméně dva roky. Petřivý a Levický byli Budajovi přátelé, kteří se stavěli proti komunistickému režimu. Podle spisu měl Budaj dále přislíbit, že případnou „protispolečenskou činnost uvedených osob oznámí orgánům státní bezpečnosti“.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Všichni mě odepsali jako mrtvolu, Čaputová ne, děkoval na Slovensku Zeman.

Tomek ale zároveň pro deník Sme Budaje částečně hájí. Nalezený spis obsahuje pouze jeho výslechy. „To vůbec neodpovídá tomu, že by to byl slib zpravodajské spolupráce,“ uvedl historik. Dokument sice má nést Budajův podpis, ale není v něm žádná vlastnoručně podaná zpráva.

Sám Budaj (OLaNO), který je aktuálně slovenským ministrem životního prostředí, měl ale i tak co vysvětlovat. Nakonec vystoupil v minulém týdnu na tiskové konferenci v parlamentu. Prohlásil, že zveřejnění spisu vítá, protože se „může bránit“. Udělá to podle svých slov klidně i soudně.

„Slíbil jsem estébákům spolupráci, abych je oklamal, a nikdy jsem ji nenaplnil,“ prohlásil Budaj před novináři. Odmítl, že by měl kvůli tomu z postu ministra odstoupit. Připomněl, že byl za totality represivními složkami státu několikrát vyslýchán.

Minulost už Budaje jednou dohnala

Budaj byl před sametovou revolucí organizátorem zakázaných kulturních a ekologických akcí, založil samizdatový časopis Kontakt a spolupracoval s představiteli Charty 77. Později se podílel na spoluzaložení uskupení Veřejnost proti násilí (VPN), což byla obdoba českého Občanského fóra. Hnutí v roce 1990 krátce vedl. Patřil také mezi hlavní mluvčí a vyjednavače předání moci z rukou komunistů. Údajná spolupráce s StB se na něj provalila už v roce 1990. Tehdy kvůli tomu odstoupil z kandidátky VPN.

„Na jednom z výslechů mi soudruh estébák řekl, že pas (na vycestování) nikdy nedostanu. Jedině, kdybych podepsal spolupráci. Text, který mi předestřel, byl velmi krátký, téměř nic neznamenající. Rozhodl jsem se podepsat a emigrovat,“ měl Budaj tvrdit v roce 1990.

ČTĚTE TAKÉ: Fico útočí na Pavla. Generál za dva dny ukázal, kdo za ním stojí, říká slovenský expremiér

Fico: Estébák nemůže být ve vládě

Opoziční lídr a expremiér Robert Fico (Směr-SD) kvůli tomu nyní znovu tlačí na Budajovu politickou rezignaci. Tentokrát by ho to mělo stát křeslo ministra. Estébák nemůže být v žádné vládě, vzkázal. „Jeden z největších demokratických ‚tlučhubů’ je usvědčený z největšího zločinu, jaký mohl spáchat,“ řekl také Fico. Přitom on sám byl v letech 1987 až 1990 členem Komunistické strany Slovenska.

Zdá se však, že Budaj zatím podporu premiéra Eduarda Hegera (OLaNO) neztratil. Slovensko čekají kvůli ztrátě důvěry současné vlády v září tak jako tak předčasné volby.

Tagy: