Medailové žně v trapu. Lipták s Kosteleckým zazářili, brali zlatou i stříbrnou

Česká republika má z olympiády jisté další dvě medaile –⁠ a hlavně první zlatou. Nadstandardní úspěch přinesla soutěž v trapu, ve které zazářili Jiří Lipták a David Kostelecký. Dvojice si v Tokiu uspořádala republikové mistrovství. Po 50 ranách z brokovnice byli oba srovnaní na 43 úspěšných zásazích a následoval rozstřel. V něm byl lepší 39letý Lipták.

Pro Liptáka jde o největší úspěch kariéry, Kostelecký navázal na olympiádu v Pekingu 2008, kde oslavil zlato. Teď má do sbírky stříbrný kov. Na pódiu je doplnil Brit Matthew Coward Holley.

Oba čeští střelci postupně vyřadili ve finále všechny čtyři soupeře a po 50 střelách a 43 trefách svedli rozhodující souboj v rozstřelu. V něm si nakonec vedl lépe devětatřicetiletý Lipták, jenž svého o sedm let staršího kolegu porazil díky zásahu na sedmé ráně. Tu Kostelecký minul a mohl svému krajanovi jen pogratulovat.

Brněnští rodáci dosáhli v Tokiu historického úspěchu pro českou střelbu. Naposledy byli dva Češi ve finále olympijského trapu v roce 1992 v Barceloně, kde získal medaili jen vítězný Petr Hrdlička.

Pod pěti kruhy dosud z českých a československých sportovců získali zlato a stříbro ve stejné disciplíně na jedněch hrách pouze vzpěrači Jaroslav Skobla s Václavem Pšeničkou v supertěžké váze v roce 1932 v Los Angeles.

Češi mají na letošních hrách již kompletní sadu medailí –⁠ po stříbru vodního slalomáře Lukáše Rohana a bronzu šermíře Alexandera Choupenitche.

Lipták, který vyhrál kvalifikaci poté, co trefil 124 ze 125 ran, neměl příliš vydařený vstup do finále. Ve větrných podmínkách minul hned první ranou a následně chyboval i při sedmém a osmém pokusu. V tu chvíli měl z finálové šestice nejhorší bilanci ze všech. Naopak Kostelecký jako jediný naháněl bezchybného Mexičana Jorge Orozca Diaze.

Vicemistr Evropy Lipták však postupně svou střelbu stabilizoval, zatímco ostatní začali míjet. První z elitní šestky vypadl Abdulrahman Faihan z Kuvajtu, po něm následoval Číňan Jü Chaj-čcheng. Z boje o medaile vypadl i Orozco Diaz, jenž sice trefil prvních 19 ran, z posledních šesti však čtyřikrát minul.

V tu chvíli se už s náskokem tří ran držel v čele Kostelecký a Lipták následně předstihl v přímém souboji i Cowarda Holleyho.

Soutěž dospěla k úsměvu obou reprezentantů do českého finále, kde měl Kostelecký na Liptáka náskok dvou ran. V superfinále o deseti terčích však hned na začátku třikrát minul a boj o zlato se následně musel za stavu 43:43 vyřešit rozstřelem. V něm Lipták trefil všech sedm ran, zatímco jeho reprezentační kolega při posledním pokusu minul.

Lipták získal první olympijskou medaili při druhé účasti na hrách. Před devíti lety byl v Londýně osmnáctý.

Tagy:
Tokio Olympijské hry střelba zprávy zlatá medaile finále Petr Hrdlička olympijské hry Česko sport Letní olympijské hry v Tokiu 2021 Jiří Lipták David Kostelecký trap Letní olympijské hry 2008 Trap