Houbař po útoku medvěda umíral v náručí bratra. Silně krvácel, šelma se mu zahryzla do tváře

Medvěd hnědý je spolu s medvědem ledním vůbec největším suchozemským predátorem

Medvěd zabil houbaře na Slovensku

Medvěd, který v sobotu u Liptovského Mikuláše na Slovensku usmrtil houbaře, se muži zahryzl do tváře a stehna. Podle zdravotníků zasáhlo zvíře jednu z hlavních tepen, takže došlo k masivnímu krvácení. Lékaři konstatovali, že napadený byl na místě mrtev. Snížení populace medvědů nyní požaduje poslanec Národní rady Rudolf Huliak (SNS), informuje web Nový Čas.

Rodina se měla ubytovat minulý pátek v obci Kráľova Lehota nedaleko Liptovského Mikuláše. V sobotu pak všichni vyrazili ráno na houby do lesa nad Liptovskou Kokavou. K osudnému střetu došlo v jedenáct hodin dopoledne, shrnuje web Nový Čas.

Útok prý trval jen pár sekund. Muž prosil o pomoc bratra, kterému zemřel v náručí. Zranění však byla natolik vážná, že nic nezmohli ani přivolaní záchranáři, kteří přiletěli vrtulníkem z Popradu.

ČTĚTE TAKÉ: S medvědy se potýkáme denně, tragédie byla otázkou času. Starosta promluvil o smrti houbaře

Kvůli nepřístupnému terénu se k němu lékařka musela spustit za pomoci navijáku. „Šelma při útoku zasáhla jednu z hlavních tepen dolní končetiny, kvůli čemuž došlo k masivnímu krvácení a zastavení oběhu. Lékařka pokračovala v rozšířené kardiopulmonální resuscitaci, jež však byla i přes maximální úsilí neúspěšná,“ sdělila webu mluvčí Lékařské záchranné služby Zuzana Hopjaková.

Muž na místě závažným zraněním podlehl. Do lesa u obce Hybe dorazili i hasiči, kteří tělo Stanislava transportovali na nejbližší cestu, kde si ho převzala pohřební služba.

Zesnulý podle slov pozůstalých miloval procházky v přírodě, s manželkou byli členy turistického klubu. Jeho bratr mluvil i s poslancem Huliakem. Ten prosazuje, aby populace medvědů v okolí byla redukována.

„Všem by se teď mělo rozsvítit, že tu máme problém. Nikdo nám nemůže rozkazovat, co můžeme a nemůžeme dělat,“ hřímal a navrhl eliminovat celkem 30 medvědů, kteří se prý pravidelně objevují u místních obydlí, připomíná web noviny.sk. Poslanec jednal i se šéfem Státní ochrany přírody při ministerstvu životního prostředí Marošem Kapustou.

Úředník však apeluje na to, aby byla celá situace ohledně divokých zvířat řádně vyhodnocena. „Není možné přesně určit, zda se přemnožili. Mnohačetným kontaktem s lidmi přestávají být někteří medvědi plaší. Osm set takových zvířat může napáchat více problémů než tisícovky jiných, kteří jsou přirozeně ostražití,“ vysvětlil.

Jedná se o druhý případ v historii Slovenska, kdy setkání s medvědem skončilo pro člověka smrtí. První incident se stal v červnu roku 2021 ve stejné oblasti. Letošní tragédie zasáhla i starostu obce Hybe Karola Pavlíčka. I tak ale podle svých slov něco podobného očekával. „Bohužel, byla to jen otázka času. S medvědy se tu potýkáme dennodenně,“ uvedl.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Covid tvořili i na Ukrajině, vakcíny jsou biologická zbraň, tvrdí „Ficův konspirátor“ Kotlár

Tagy: