Měli jsme rozvolnit po vzoru Anglie, míní Beran. Je třeba zpřísnit, oponuje Flegr

Epidemiolog Jiří Beranco čech

Je na čase rozvolnit po vzoru Velké Británie, míní epidemiolog Beran

Už vás obtěžují protiepidemická opatření? Podle epidemiologa Jiřího Berana je načase rozvolnit po vzoru Velké Británie a ochranu před koronavirem nechat na odpovědnosti každého z nás. Zato evoluční biolog Jaroslav Flegr by naopak restrikce ještě zpřísnil.

Už rok a půl se Češi potýkají s proticovidovými opatřeními. Mírnějšími i přísnějšími. Jak však zaznělo v předvolební debatě Co Čech, to politik, Česko by si mělo vzít příklad z ostatních států, které rozvolnily.

„Panu premiérovi Johnsonovi držím palce. Myslím, že je to věc, kterou bychom měli zkusit. Musíme si přestat všímat bezpříznakových a věnovat se především lidem starším 60 let. Potřebujeme protiepidemická opatření zacílit,“ zdůrazňuje epidemiolog Jiří Beran.

Podobný názor má i biochemik Zdeněk Hostomský. „Měli bychom apelovat na uvědomělost lidí. Rozvolnit se mělo už v létě, trumfla nás Velká Británie, která měla odvahu, my ne, a to jsme na tom imunologicky velice dobře,“ říká.

Podle vládních představitelů však vše závisí na dostatečné proočkovanosti – ta prý stále není ideální. „Určitě chceme jít touto cestou, ale nejdříve je třeba lidi proočkovat,“ říká ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. „Postupně k tomu směřujeme,“ doplňuje premiér Andrej Babiš.

Rozvolnění se nebrání ani opozice, Vlastimil Válek z TOP 09 ale vybízí k obezřetnosti. „Je potřeba zjistit promořenost na základě hladiny protilátek. Tomu se ale ministerstvo zdravotnictví vehementně brání,“ míní.

Epidemiologové už oznámili, že do Česka dorazila další vlna nákazy. V druhé polovině září by v nemocnicích mohlo ležet přes 500 covidových pacientů. Evoluční biolog Jaroslav Flegr by proto s opatřeními ještě přitvrdil.

„Neměli bychom čekat, až budou tímhle tempem přibývat nemocní v nemocnicích, protože pak budeme muset přijmout tvrdší opatření. Čím dříve nějaká přijmeme, tím mohou být jemnější a lacinější,“ tvrdí Flegr. Další kroky má však v rukou vláda.

Tagy: