Mlejnek: Kdyby Bartoš nebyl šéfem Pirátů, už není ministrem. Řekl, proč ho Fiala ve vládě nechá

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti)

ZPRÁVY (250)

Kdyby Ivan Bartoš (Piráti) nebyl předsedou koaliční strany, již ministrem pro místní rozvoj není. Ve vysílání CNN Prima NEWS to uvedl politolog Josef Mlejnek. Předseda vlády Petr Fiala (ODS) si ho v kabinetu podle něj nechává kvůli možné budoucí spolupráci po příštích parlamentních volbách. Kvůli kritizované digitalizaci stavebního řízení by Bartoš měl odstoupit i podle komentátora Thomase Kulidakise.

Právě podle Kulidakise měl šéf Pirátů podat demisi už dávno. „Už by tak učinil, pokud by měl základní sebeúctu a také úctu k občanům,“ uvedl komentátor ve vysílání CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Bartoš vrtí psem a žije v bludu, shodli se Haas a Králíček. Kritizovali ho i kvůli rozpočtu

„Myslím si, že rezignace ministra samozřejmě nefunkční systém nespraví. Bude to však alespoň varování pro všechny příští ‚neumětele‘, kteří by se chtěli pouštět do takových avanturistických podniků, které by neměli předem připravené a ze kterých není možné učinit krok zpět,“ dodal komentátor.

Podobně vidí situaci okolo Bartoše a kritizované digitalizace stavebního řízení i Mlejnek. „Kdyby Ivan Bartoš nebyl předsedou koaliční strany, ale byl řadovým ministrem za Piráty, tak v čele resortu již není. Politická odpovědnost totiž jde za ním, to je nezpochybnitelné,“ řekl politolog.

Dění okolo modernizace stavebního řízení označil jako jeden z největších „průšvihů“ v historii české státní správy. „Vleče se to už dva měsíce. Ivan Bartoš vždy řekne nějaký termín, do kdy bude systém fungovat, a nedodrží jej. První termín byl do konce srpna, nyní máme září a nefunguje to. Další datum je konec září, tak uvidíme, co se bude dít,“ sdělil Mlejnek.

Podle něj si premiér šéfa Pirátů v čele ministerstva nechává kvůli možné budoucí spolupráci po příštích parlamentních volbách. „Kdyby Piráti z vlády odešli, kabinet by měl pořád většinu. Piráti jsou ale pro vládu strašně důležití i z hlediska obnovy vládní většiny po příštích volbách za rok. Koalice tedy nakonec volí přístup, že nevyvíjí tlak na Bartošovo odstoupení,“ popsal politolog.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Poslanci napříč politickým spektrem se zabývají škodlivostí energetických nápojů

Tagy: