Mělo jít o milovaného mazlíčka. Zanedbaný bullík má celoživotní následky

Původní majitelé pana Kdovíka už neměli čas na to, aby mu poskytovali péči, jakou takový pejsek vyžaduje. Pod svá křídla ho proto přijali lidé z Handipet Rescue, projektu na pomoc opuštěným, nemocným, týraným a handicapovaným psům a kočkám. Mělo jít o milovaného mazlíčka, ale při prohlídce při příjmu bylo vidět, že má spoustu zdravotních problémů.

„Kdovík měl mít podle majitelů jen neléčený zánět v očích a jinak být v pořádku, jenže postupně se objevovaly další a další problémy. Nejdřív jsme zjistili, že má zvětšenou prostatu, zkažené zuby, luxaci pately a k tomu zánět močového měchýře a močový kámen,“ přibližuje Kdovíkův stav Soňa Schneiderová z Handipet Rescue.

Nemohl čůrat

Vzhledem k tomu, že už není nejmladší, bylo v plánu problémy řešit postupně. Bohužel se po pár dnech všechno náhle zkomplikovalo. „Zničehonic se mu udělalo hrozně zle, nemohl se vyčůrat, ležel a zvracel pod sebe,“ vzpomíná Diana, která má pejska v dočasné péči u sebe doma v okolí Boskovic. S Kdovíkem okamžitě spěchala na veterinu, kde se zjistilo, že má močovou trubici úplně ucpanou sedimentem. „Situace byla kritická, muselo se okamžitě operovat. Naštěstí to dobře dopadlo, i když rekonvalescence byla hodně náročná. Nejprve musel jezdit denně na kapačky a taky měl zavedený katétr, který se musel několikrát denně otevřít, aby se mohl vyčůrat. Máme štěstí na opravdu úžasnou paní doktorku Ivanu Hudečkovou, která Kdovíkovi doslova zachránila život,“ dodává Diana.

Zničené plíce

Ani tohle ale bohužel nebyl konec jeho trápení. Kdovík totiž občas divně zrychleně dýchá a jelikož srdíčko je podle vyšetření v pořádku, hledala se příčina jinde. Pejsek byl proto 15. ledna 2024 na dalším vyšetření, konkrétně CT a bronchoskopii. „Bohužel se zjistilo, že má zničené plíce a extrémně zúženou dýchací trubici. Nejspíš v minulosti prodělal zápal plic, který nikdo neléčil. Bude teď proto muset brát už do konce života léky, což ale taky není ideální, protože mu zánět močového měchýře pošramotil ledviny,“ popisuje Soňa. A k tomu všemu mu dočasná teta ještě nahmatala dvě bulky, které bude potřeba taky nechat vyšetřit.

Zanedbaná péče původního majitele

„Nejhorší na tom je, že Kdovíkův stav nikdy nemusel zajít tak daleko, kdyby o něj původní majitelé lépe pečovali,“ doplňuje Soňa. „Chápeme, že v životě mohou nastat i nečekané situace, které člověku nedovolují zvířeti dál poskytovat adekvátní péči, ať už kvůli času nebo financím. V takovou chvíli je ale potřeba se k tomu postavit čelem a najít co nejdřív řešení, aby mazlíček nestrádal. Lidé v těchto situacích se mohou pokusit najít pro zvířátko umístění třeba u známých, na internetu nebo požádat o pomoc organizaci, která se pomocí zvířatům zabývá. Často nakonec ani není nutné dávat zvířátko do útulku, ale mohou mu vlastní iniciativou najít hezký nový domov.“

Staňte se adoptivními rodiči na dálku

Pokud jde o pana Kdovíka, tak ten si teď musí po vyšetření alespoň měsíc a půl odpočinout. Dál ho potom čeká ještě operace luxace pately a ošetření zubů. „Kdovík to všechno zvládá statečně. Je strašně zlatý, přátelský, moc rád se mazlí. Děláme všechno pro to, abychom mu pomohli a aby se měl jako v bavlnce. Snad se postupně jeho problémy zvládnou vyřešit,“ doufá Diana.

Pokud byste Kdovíka chtěli podpořit, můžete si ho na dálku adoptovat na pomahamnadalku.cz, díky čemuž budete za pravidelný příspěvek dostávat přímo na e-mail zprávy o tom, jak se mu daří.

Tagy: