Měsíční výhled počasí v Česku: Přeháněk bude ubývat, mrznout už nebude ani v noci

Déšť a deštník

V průběhu týdne bude v Česku ubývat přeháněk i oblačnosti, postupně převládne slunečné počasí. Teploty přes den budou stoupat a o víkendu se mohou dostat až k 10 °C. V noci bude ale dál mrznout. Vyplývá to z týdenní předpovědi počasí a informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Jaké počasí nás čeká do dubna?

Teploty podle meteorologů v těchto dnech zůstávají nižší, než bývá na začátku března obvyklé. Proudění studeného vzduchu od severovýchodu bude pokračovat i v nejbližších dnech.

„Nejdřív nás čekají spíše zimní teploty, ale sněhových přeháněk i oblačnosti bude ubývat. Během týdne postupně převládne slunečné počasí. I díky němu začnou teploty přes den stoupat, na konci týdne až k 10 °C,“ uvedli meteorologové.

Včera se teploty dostaly odpoledne nejčastěji na 0 až 4 °C, na jižní Moravě výjimečně i přes 5 °C (Strážnice 5,9 °C,...

Posted by Český hydrometeorologický ústav on Sunday, March 6, 2022

Zatímco v pondělí teploměr přes den ukazál nejvýše 5 °C, v úterý budou maxima kolem 8 °C, jen na severovýchodě republiky se teploty nedostanou nad 2 °C. Ke konci týdne se teploty v celé zemi budou pohybovat mezi 8 a 10 °C. V noci a nad ránem bude stále mrznout, teploty klesnou během týdne při malé oblačnosti ojediněle i deset stupňů pod nulu.

Začátkem týdne bude ještě na většině území převažovat zatažená obloha, poté meteorologové očekávají jasno či polojasno. V úterý by podle předpovědi mohlo hlavně na severu a severovýchodě země občas sněžit, postupně ale bude srážek i oblačnosti ubývat a převládne slunečné počasí.

Postupně se bude oteplovat

Proti dlouhodobým teplotám bude nynější týden podle měsíčního výhledu podprůměrný. V dalších dvou týdnech se bude postupně oteplovat, i když na přelomu března a dubna přijde mírné ochlazení.

„Týdenní průměry nejnižších nočních teplot by se měly pohybovat kolem 1 °C a nejvyšších denních teplot kolem 11 °C,“ uvedl ČHMÚ ke čtvrtému týdnu předpovědi. Množství srážek předpokládá v nynějším a následujícím týdnu podprůměrné, v dalších dvou týdnech průměrné. Pro období od pondělí 7. března do 3. dubna je dlouhodobý průměrný úhrn srážek 39 milimetrů. Průměrná teplota v Česku je pak v tomto období obvykle 4 °C.

Měsíční výhled vyjadřuje celkový charakter počasí, nepostihuje proto všechny možné výkyvy, upozorňuje ČHMÚ. Úspěšnost výhledu se podle meteorologů pohybuje u teplot kolem 75 %, u srážek kolem 65 %. Předpověď na třetí a čtvrtý týden se často blíží dlouhodobým klimatickým hodnotám pro příslušná období.

V příštích čtyřech týdnech se bude převážně postupně oteplovat, po polovině března už by teploty neměly klesat pod nulu ani v noci, vyplývá z měsíčního výhledu ČHMÚ. Srážek bude spíš méně, než je v tomto období obvyklé.

Tagy: