Co bude s lidmi, kteří zůstali po povodních bez domova? Řešením jsou i mobilními domy

Statici jen na Jesenicku označili křížkem téměř tři desítky domů.

Lidé jsou po povodních bez domova

Před měsícem zasáhly Česko ničivé povodně. V zasažených oblastech stále řeší vážný problém – co bude s lidmi, kteří zůstali bez střechy nad hlavou? Jejich domovy odnesla velká voda. Někteří majitelé uvažují i o tom, že své parcely obsadí mobilními domy.

S odstupem jednoho měsíce zveřejnili jeseničtí hasiči záběry, na kterých je vidět, v jak zuřivou řeku se změnila říčka Bělá. Jen ve městě Jeseník přišly desítky rodin během chvíle dočasně nebo zcela o bydlení.

K TÉMATU: Sibiřská anticyklóna se řítí na Evropu. V minulosti zasypala Řím sněhem, nyní přináší mráz

Jedním z těch, kdo teď musí bydlet v náhradním obecním bytě, je Petr Harazín. Z jeho nově zrekonstruovaného domu totiž zůstaly jen sutiny. Zkázu domu, kde žila i rodina jeho dcery, má zaznamenanou na mobilním telefonu.

„Odešli jsme tehdy k synovi, za půl hodiny se dům sesunul k zemi. Nedokážu se na ty záběry dívat, je to hrozné. Musím to brát tak, jak to je, jinak bych se zbláznil,“ popsal těžkou životní situaci.

Nyní obývá městský byt s manželkou i dcerou a její rodinou. Městu je vděčný, ale chce odtud co nejdříve pryč. „Je nás tu moc, ale nějak to vydržíme. Nezůstanu ale tady dlouho, protože se cítím jako na ubytovně,“ sdělil pan Harazín.

Celkem v Jeseníku skončilo v evakuačních centrech na 60 lidí, kteří neměli kam jít. „Většina si našla bydlení sama. Zůstalo nám 10 lidí, jimž jsme dali k dispozici městské byty. Aktuálně jsou volné dvě bytové jednotky,“ přiblížila situaci starostka města Zdeňka Blišťanová (Jeseník srdcem). Radnice ale kvůli krizové situaci musela zrušit projekt podpory bydlení pro mladé rodiny.

V České Vsi jsou obecní byty obsazené

Také v České Vsi museli hledat ubytování i pro obyvatele některých obecních bytů. Teď je nutné je co nejrychleji zrekonstruovat, protože poptávka po obecním bydlení je i zde opravdu velká. „I když obec disponuje zhruba 240 byty, všechny jsou více méně obsazené. Každého zájemce o nouzové ubytování řešíme samostatně,“ uvedl pro CNN Prima NEWS místostarosta Karel Kubala (Českovesáci).

Drtivá většina lidí zatím řeší nouzové ubytování sama. „Momentálně jsme u mých rodičů. V domě se po povodních totiž žít nedá. Není ale lehké nemít to své soukromí,“ řekla jedna z majitelek poškozeného domu Sylvie Krolová.

Velká část těch, kteří přišli o domy, také zvažuje, že si na své parcely z peněz vyplacených pojišťovnou nastěhuje mobilní domy. Na některých místech už jsou.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Covid se znovu rázně přihlásil o slovo. Nemocnice zakazují návštěvy, vrací se i respirátory

Tagy: