Hladík: Na odstranění následků povodní jsme uvolnili tři miliardy. Na co půjdou konkrétně?

Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL)

Vláda jednala o stavebním řízení i platu politiků

Vláda rozhodla o uvolnění celkem tří miliard korun na řešení v souvislosti s obnovou území po povodních. Miliarda je určena na pomoc domácnostem, dvě miliardy na obnovu vodovodů, kanalizací a čističek. Na tiskové konferenci po jednání kabinetu to uvedl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). Peníze pro domácnosti podle něj odešle vláda prvním obcím v pátek.

Vláda už dříve rozhodla, že každá domácnost postižená povodněmi dostane v průměru 40 tisíc korun. Rozdělení peněz mezi jednotlivé domácnosti budou mít na starosti obce, které samy posoudí výši podpory pro konkrétní lidi podle toho, nakolik je povodně zasáhly, zopakoval ve středu Hladík.

ČTĚTE TAKÉ: Povodeň mohla odkrýt válečné bomby, řekl expert. Smrtící munice je i pár centimetrů pod zemí

Podle ministra zatím o pomoc pro vyplavené domácnosti požádalo 15 obcí. Podpora se týká 1 434 domácností, ministerstvo dotčeným obcím pošle 57 milionů korun. Další obce z postižených regionů mohou o podporu pro své občany žádat do konce ledna 2025. Hladík ve středu ubezpečil, že pokud by celkové požadavky přesáhly zatím schválenou miliardu korun, vláda uvolní i dodatečné peníze.

Obce mohou žádat do března

Dvě miliardy korun poskytne vláda na obnovu vodohospodářské infrastruktury v zasažených obcích. Podle Hladíka zatím o podporu požádalo osm obcí, celkově chtějí 888 milionů korun. Obce mohou o peníze žádat do konce března 2025. I v případě tohoto programu je vláda podle ministra připravena objem podpory v případě potřeby zvýšit.

Povodně zasáhly v polovině září zejména Moravskoslezský a Olomoucký kraj. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) v úterý odhadl rozsah škod na státním majetku na 25 až 30 miliard korun, další desítky miliard škod budou podle něj na soukromém, obecním a krajském majetku. Vláda kvůli povodním zvýšila schodek letošního rozpočtu o 30 miliard korun na 282 miliard korun, u rozpočtu na příští rok zvýšila schodek proti původnímu návrhu o deset miliard korun na 241 miliard korun.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Na tom baráku nechal můj přítel ruce. Voda to pak během chvíle všechno vzala, zní z Hanušovic

Tagy: