Bouře s provazy deště udeřily v Česku, ukazují záběry. Zasahují hasiči, kde čekat kroupy?

Bouřka (ilustrační foto)

POČASÍ (158)

Meteorologové varují před bouřkou na jižní Moravě. Pozor by si měli dát lidé na nárazy větru a silnou bleskovou aktivitu, upozornil ve čtvrtek večer Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na svých sociálních sítích. Hasiči aktuálně v souvislosti s bouřkou zasahují v Jihomoravském kraji u dvou desítek událostí. V platnosti je stále výstraha před silnými bouřkami. Platí pro většinu území Česka až do pátečního večera. Záběry silných dešťů sdílely na sociálních sítí například lidé z Nymburska.

Jihomoravským krajem se žene silná bouřka. „Pozor zejména na nárazy větru a silnou bleskovou aktivitu,“ upozornil ČHMÚ. Z jižní Moravy by pak bouře měla pokračovat směrem na východ. Záběry prudkých dešťů sdíleli lidé na Facebooku meteorologů. Divoké počasí zaznamenali lidé u Brna, Odrovic ale také na Nymbursku.

Hasiči v Jihomoravském kraji ve čtvrtek po odpoledních a podvečerních bouřkách asi na desítce míst odčerpávali vodu, a to i ze silnic. V souvislosti s počasím evidují zhruba dvě desítky událostí. Médiím to řekl jejich mluvčí Petr Příkaský. V posledních dnech vyjíždějí k těmto událostem kvůli počasí opakovaně. „Aktuálně v souvislosti s bouřkou zasahujeme u popadaných stromů na komunikaci a vodě na komunikaci,“ informoval krajský HZS na svém facebookovém účtu.

Pozor aktuálně zejména na jižní Moravě na konvektivní systém postupující k východu. Pozor zejména na nárazy větru a silnou bleskovou aktivitu. Budeme rádi za informace z terénu.

Posted by Český hydrometeorologický ústav on Thursday, June 6, 2024

Hasiči evidují 19 událostí, z toho desítka se týká odčerpávání vody, devět událostí spadených stromů či větví. „Laguna se vytvořila například v Brně na Sportovní, zůstaly v ní dva vozy. Lagunu odčerpáváme i v Jedovnické,“ uvedl Příkaský.

ČTĚTE TAKÉ: Česko zasáhla supercela, lidé hlásí přívalové lijáky. Kam směřuje bouře a kde čekat kroupy?

Jedovnická ulice mezi Líšní a Vinohrady kolem areálu Zetoru bývá při vydatném dešti zaplavená, není to poprvé. Hasiči tam takto vyjížděli loni, předloni, v červenci 2019 tam museli v jednom dni dokonce dvakrát krátce po sobě. Zasahovali tam i letos ve druhé polovině května, kdy po deštích asi 2,5 hodiny odčerpávali lagunu několik desítek metrů dlouhou.

Česko bičují obří kroupy, podívejte se na video:

Událostí týkajících se čerpání vody hasiči evidují pět v Brně, čtyři v Brně-venkově a jednu na Znojemsku. Stromy či větve popadaly například na Znojemsku, Břeclavsku, Blanensku, událostí bylo devět.

Jihomoravští hasiči k událostem v souvislosti s počasím v posledních dnech vyjížděli opakovaně. Vodu z několika zaplavených sklepů odčerpávali v neděli v obci Brťov-Jeneč na Blanensku, v pondělí v brněnském Jundrově či v Bosonohách. V souvislosti s počasím zasahovali o víkendu také u několika popadaných stromů a na zaplavených silnicích. Déšť o víkendu nejsilněji zasáhl sever kraje.

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Výstraha před bouřkami

Podle ČHMÚ se budou přeháňky a bouřky tvořit ve čtvrtek odpoledne, večer a v noci na pátek. Padat při nich mohou i více než dvoucentimetrové kroupy, vítr může v nárazech dosáhnout kolem 90 kilometrů v hodině a v podmáčených oblastech vyvracet stromy.

Bouře budou vznikat nejprve v Čechách a na Vysočině a poměrně rychle budou postupovat k severovýchodu až východu. „Může se jednat o jednotlivé buňky nebo i pás bouřek. Ráno by pak bouřky měly doznívat na jihovýchodě,“ uvedli meteorologové.

V jihovýchodní polovině Česka se podle nich bouřky znovu vyskytnou v pátek odpoledne a večer. Ojediněle mohou být silné a doprovázené přívalovými srážkami, krupobitím a nárazy větru o rychlosti kolem 70 kilometrů v hodině.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jak se chránit před bleskem? Sednout si na bobek, radí expert a zmiňuje další postupy

Tagy: