Mezi Babišem a Fialou hrozí výbuch. Šéf ANO má na premiéra nabito, shodli se experti

Petr Fiala a Andrej Babiš

360° 2.6.2023

Duel mezi expremiérem Andrejem Babišem (ANO) a současným předsedou vlády Petrem Fialou (ODS) bude hodně konfrontační, ale nejspíše dopadne jako vždy – Fiala bude klidnější a předsedu hnutí ANO trochu převálcuje. Tak předpověděl výsledek nedělní Partie Terezie Tománkové komentátor časopisu Reflex Viliam Buchert v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. S komentátorem deníku MF Dnes Miroslavem Koreckým a politologem Janem Herzmannem se shodl na tom, že to bude určitě jiné než jejich páteční schůzka s prezidentem Petrem Pavlem na Hradě.

„Odhadovat, jak dopadne nedělní duel v Partii, je opravdu velké věštění. Pro mě to bude spíš zajímavé v tom, kam se posunul Babiš, protože on nám trochu zmizel z očí. V minulém roce se stylizoval do jakéhosi svorníku, když se snažil stát prezidentem. Působil jinak než v předchozích etapách své politické kariéry. Mezitím se odehrály různé změny v hnutí ANO. Pan Babiš zažívá jakési pomalé přistávání nebo odcházení z politiky. Možná předává některé kompetence svým kolegům ve straně,“ uvedl Korecký.

„Karel Havlíček byl jmenován stínovým premiérem, což naznačuje cosi o budoucím směřování hnutí ANO. A my v tuto chvíli nevíme, jaký je Babiš. V přímém duelu jsme ho také hodně dlouho neviděli. Takže uvidíme, jestli to bude ,starý dobrý‘ Andrej Babiš, který vystartuje na první dobrou na Petra Fialu, a bude to velmi konfliktní souboj, nebo se dočkáme něčeho jiného, co jsme třeba u Babiše ještě neviděli,“ doplnil komentátor MF Dnes.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Neprali jsme se a dárky se nepředávaly. Pavel jednal s Fialou a Babišem, řešili i Ukrajinu

S přesnějším odhadem, jak by mohl nedělní duel dopadnout, přišel Buchert. „Babiš má podle mě na duel nabito. Myslím si, že to bude hodně konfrontační, ale že to dopadne jako vždycky – Fiala bude klidnější a trochu ho převálcuje,“ podotkl odborník s tím, že se rozhodně dočkáme jiného závěru než po páteční schůzce na Hradě.

Schůzka na Hradě byla dobrá pro Pavla

S tím souhlasil také Herzmann. „Bude to jiné než schůzka u pana prezidenta. Myslím si, že ta schůzka byla dobrá pro Petra Pavla. Kdyby se jí neúčastnil Fiala, tak se vlastně ani nic nestane,“ podotkl. Celý rozhovor si můžete poslechnout v úvodním videu.

Páteční setkání na Hradě se neslo v přátelské atmosféře. Účastníci na ní řešili mimo jiné rozšiřování EU a NATO o Ukrajinu. Premiér Fiala se s Babišem opět setká už tuto neděli, a to v politické debatě Partie Terezie Tománkové, která startuje od 11 hodin.

PODÍVEJTE SE NA TISKOVOU KONFERENCI PO JEDNÁNÍ PETRA PAVLA S PETREM FIALOU A ANDREJEM BABIŠEM:

Tagy: