Mezi Harrym a králem přituhuje. Otec mu dle zdrojů nezvedá ani telefon, vévoda se bojí o rodinu

Vztahy mezi vévodou ze Sussexu Harrym a králem Karlem III. i nadále skřípou. Ačkoliv setkání mezi otcem a synem mělo v lednu prolomit ledy, nyní to spíše vypadá, že se situace ještě zhoršila. Podle Harryho blízkých král mladšímu synovi ani nezvedá telefony. Princ přitom stále potřebuje řešit důležitou věc – bezpečnost své rodiny, která se cítí v ohrožení, píše týdeník People.

Vévoda ze Sussexu se do Británie vrátil letos v květnu, aby oslavil desáté výročí své velké chlouby – sportovních her Invictus Games pro invalidní válečné veterány. Při oslavách v katedrále svatého Pavla v Londýně se Harry nacházel jen několik kilometrů od svého otce. Navzdory tomu se s ním nesetkal.

ČTĚTE TAKÉ: Humři a kuře v šampaňském. Francie řeší Macronův obří účet za večeři s králem Karlem III.

Vévodův mluvčí to připsal faktu, že je králův diář příliš plný. Média však spekulovala o  přetrvávajících chladných vztazích mezi Harrym a zbytkem britské královské rodiny v čele s Karlem III. Zdroje blízké vévodovi řekly týdeníku People, že otec se synem se přou kvůli ochrance, kterou Harryho rodině odepřela britská vláda. Ministerstvo vnitra mu snížilo status chráněné osoby poté, co přestal být aktivním členem královské rodiny.

Harry chtěl situaci s otcem prodiskutovat a věřil, že mu Karel pomůže ochranu obnovit. Buckinghamský palác podle People záležitost komentovat nechce, zdroj z londýnského sídla britského panovníka však uvedl, že je vévodova ochrana v nesprávných rukách. Princ o svých obavách o bezpečí své rodiny hovořil v minulosti několikrát.

Návštěva smír nepřinesla

Oba muži se naposledy viděli začátkem roku, krátce poté, co král Karel veřejnosti oznámil diagnózu rakoviny. Už to vypadalo, že se mezi nimi blýská na lepší časy.

Po půl roce to však vypadá, že je vše při starém. Podle Harryho blízkých král nereaguje na synovy telefonáty a dopisy nechává bez odpovědi. „Dělá se nedostupným,“ sdělil zdroj pro People. „(Harry) se chtěl informovat o králově zdraví, avšak hovory zůstávají bez odezvy.“

Na otce se chtěl obrátit mimo jiné i kvůli zmíněné bezpečnosti. Opakovaně ho údajně žádal o pomoc. Král však prý i nadále nechává Harryho rodinu ve strachu a nejistotě. „Harry je vyděšený a cítí, že jediný člověk, který s tím může něco udělat, je jeho otec,“ prozradil zdroj týdeníku.

Podle dalšího zdroje je Harry odhodlaný „chránit rodinu za každou cenu“. V novém dokumentu Tabloids on Trial vysílaném britskou televizí ITV vyjádřil obavy, že by tlak médií mohl vyvolat i útok na jeho manželku Meghan, píše People.

Zdroje blízké Sussexovým tvrdí, že Karla III. zneklidnilo, když se pár vzdal královského života. V souvislosti s tím připomněly, že princezna Diana po rozvodu celou instituci okamžitě zastínila. „Král se nyní bojí, že se historie bude opakovat,“ vypověděl zdroj pro People. „(Diana) se dostala do titulků, zastínila jeho práci a stala se světovou superstar. Vidět syna odcházet za manželkou nebylo součástí králova plánu. Harry s Meghan přitom chtěli z rodiny odejít právě kvůli bezpečí,“ dodal.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Skandály královské rodiny má odhalit nový seriál. Kate se bojí, co se dostane do scénáře

Tagy: