Po vakcíně v Norsku zemřelo už 33 lidí. Přímé spojení neexistuje, uklidňují úřady

Očkování v Itálii

Norští vědci varují před očkováním starých a nemocných

Krátce po podání vakcíny proti covidu zemřelo v Norsku už 33 seniorů. Podle tamních zdravotníků však neexistuje žádný důkaz o „přímém spojení“ mezi očkováním a jejich úmrtím. Ještě v pátek přitom Norský zdravotnický institut varoval, že u vážně nemocných lidí mohou mít i relativně slabé vedlejší účinky vakcíny vážné následky.

Ředitel Norské agentury pro léčiva Steinar Madsen zdůraznil, že všech 33 lidí, kteří po očkování zemřeli, trpělo nějakým závažným onemocněním a bylo jim přes 75 let. „Je zřejmé, že covid je pro většinu pacientů mnohem nebezpečnější než očkování. Nejsme znepokojeni,“ prohlásil Madsen ve snaze uklidnit veřejnost.

Úřady pak poukázaly také na fakt, že v ošetřovatelských a pečovatelských zařízeních v Norsku umírají týdně v průměru asi čtyři stovky lidí. Informovala o tom agentura Bloomberg, která se případu věnuje od začátku.

Madsen nicméně připustil, že i mírné vedlejší účinky vakcíny mohou teoreticky „u pacientů vést k vážnějšímu průběhu“ nemoci, kterou už trpí. Zmíněných 33 zemřelých odpovídá přibližně jednomu případu z tisíce očkovaných v pečovatelských domovech. Úřady přitom posuzují všechna úmrtí, která nastanou krátce po podání vakcíny proti covidu.

I mírné vedlejší účinky mohou mít vážné následky

Podobně se na konci minulého týdne vyjádřili odborníci z Norského zdravotnického institutu. „U osob, které jsou velmi oslabené, mohou mít i relativně mírné vedlejší účinky vakcíny vážné následky. Pro ty, kterým už nezbývá mnoho času, může být přínos vakcíny marginální nebo zcela bezvýznamný,“ uvedli odborníci.

Také předběžné výsledky pitev naznačují, že i běžné nežádoucí účinky vakcín vyústily u obětí k vážným následkům. Silnější u nich byly zřejmě kvůli tomu, že očkovaní trpěli nějakým závažným onemocněním, všichni navíc byli ve vyšším věku. Vakcína tak mohla přispět ke zhoršení jejich zdravotního stavu.

Nově proto bude na posouzení každého lékaře, jestli svého staršího a vážně nemocného pacienta proti covidu očkovat. Sami zdravotníci tak mají rozhodnout, „zda přínosy vakcíny převažují nad riziky případných vedlejších účinků“.

Mezi hlášené nežádoucí účinky vakcíny Pfizer/BioNTech v Norsku patří hlavně únava, nevolnost, závratě a bolesti svalů.

Rozsáhlé testování, kterým musela očkovací látka projít, přitom nezahrnovalo pacienty s nestabilními nebo akutními onemocněními. V rámci klinických testů pak dostalo vakcínu pouze několik dobrovolníků starších 85 let, stojí v prohlášení norské agentury.

Evropská léková agentura (EMA) v pátek uvedla, že bude každý měsíc dostávat a posuzovat hlášení od autorizovaných prodejců vakcín. První informace o bezpečnosti očkování v různých zemích EU a nežádoucích účincích by měla dostat ještě v lednu, a to o dávkách vakcíny firem Pfizer/BioNTech.

Tagy: