Mezi táborníky na Šumavě udeřil blesk. Šest jich skončilo v nemocnici, zasahoval speciální tým

Blesky jsou nádherné, ale smrtelně nebezpečné

Šest dětí skončilo v nemocnici po zásahu bleskem na táboře

Chybělo jen málo a v pátek večer mohlo na jihu Čech dojít k velké tragédii. Místem se totiž prohnala bouřka a jeden z blesků zasáhl přímo dětský tábor na Šumavě. Několik dětí skončilo v nemocnici. Na místě zasahoval i posttraumatický tým, který šokovaným školákům vysvětloval, co se vlastně stalo.

Při páteční bouřce jeden z blesků uhodil přímo mezi stany v tábořišti u Soumarského mostu. V nich v tu chvíli byly děti. „Na místo jsme okamžitě vyslali posádky z Prachatic, Volar a Vimperka,“ uvedla mluvčí jihočeské záchranné služby Zuzana Fajtlová.

ČTĚTE TAKÉ: Češi šetří na dýškách v restauracích. V kterých krajích jsou štědří, a kde naopak skrblíci?

Na místě záchranáři ošetřili celkem šest dětí, ty pak převezli do prachatické nemocnice. „Bohužel s ohledem na jejich věk nemůžeme poskytnout bližší informace k jejich zdravotnímu stavu,“ dodala pro CNN Prima NEWS Fajtlová.

Jako zázrakem se šesti táborníkům nestalo nic vážného, utrpěli prý hlavně šok. Do tábora dorazili také členové hasičského posttraumatického týmu, kteří s dětmi mluvili o tom, co se stalo.

Podle informací CNN Prima NEWS by už všech šest dětí mělo být v pořádku a zpět v tábořišti. Vedoucí tábora o události nechtěli mluvit. Podle meteorologů páteční bouřka u Volar nebyla nijak zvlášť silná, to ale může být zrádné.

Blesk zasáhl tábor, přestože Soumarský most leží v nízké nadmořské výšce. Podle meteorologů tedy není pravdou, že by si lidé měli před blesky dávat pozor pouze na vyvýšených místech. Za bouřky není žádné místo zcela bezpečné – ani to v údolí.

Obecně platí, že je během bouřky nutné vyvarovat se situacím, při kterých se člověk stává hromosvodem. Lidé by se rozhodně neměli dotýkat vodivých předmětů, zdržovat se v blízkosti stromů ani vody. Velice riziková je během bouřky i jízda na kole nebo motorce.

Tagy: