Mezi tyčemi máme extratřídu, semifinále nám vychytá Kraken, varují Němci české hokejisty

Jednou z hlavních zbraní německého týmu na MS v hokeji 2022 je brankář Seattlu Kraken Philipp Grubauer.

Co Čech, to trenér! (525)

Němci už vyhlíží čtvrtfinále hokejového mistrovství světa proti Česku. Tamní média sebejistě varují tým trenéra Kariho Jalonena před svou největší zbraní – „Krakenem“ Philippem Grubauerem v bráně. S 30letým gólmanem z týmu Seattle Kraken, který působí v NHL, prý mají mezi třemi tyčemi světovou extratřídu, která je opět po roce dostane do semifinále šampionátu.

Podle expertů i sázkových kanceláří nejsou Němci ve čtvrtfinále MS v hokeji 2022 proti Česku favoritem, tím je naopak český výběr. Ve skupině A sice Němci skončili druzí před Kanadou, papírově ale mají Češi silnější tým.

Němci tak nejspíše budou spoléhat na pečlivou defenzivu podpořenou kvalitním výkonem gólmana. „S Philippem Grubauerem má tým, který trénuje Toni Söderholm, opět světovou extratřídu mezi tyčemi. Po předčasném konci sezony v NHL byl 1,85 m vysoký a 85 kg vážící gólman s lapačkou v levé ruce okamžitě k dispozici pro národní tým,“ popisuje vyzdvihuje web deníku Bild německého brankáře.

Na MS ve Finsku zatím odchytal pět utkání, inkasoval devětkrát a má úspěšnost zákroků 92,93 %. Ve statistikách je mezi všemi muži v masce na sedmém místě hned za českou jedničkou Karlem Vejmelkou. „Rychlé reakce a neuvěřitelný klid při chytání,“ vyzdvihuje největší Grubauerovy přednosti deník Bild.

Rodák z Rosenheimu odchytal v zámořské NHL 269 utkání a v roce 2018 získal s Washingtonem Capitals Stanley Cup. Před aktuálně probíhající sezonou si ho v rozšiřovacím draftu vybral nově založený tým ze Seattlu. Jenže „Krakeni“ v tomto ročníku NHL propadli, v západní konferenci obsadili předposlední patnácté místo a už několik týdnů před koncem základní části bylo jasné, že se jich play-off týkat nebude.

Grubauer se tak vydal pomoci národnímu týmu do Finska, kde Němci obhajují čtvrté místo z posledního šampionátu v lotyšské Rize. Mezi elitní čtveřici tehdy pronikli po výhře nad Švýcary, v semifinále podlehli 1:2 Finům a v boji o bronz utrpěli debakl 1:6 s USA. „Do semifinále by nás letos měla dostat chobotnice ze Seattlu,“ věří Němci svému brankáři.

Poslední střetnutí ovládli Češi

„Bude to vzrušující a těžké utkání. Česká republika má v týmu spoustu velmi dobrých a rychlých hráčů,“ řekl Grubauer před čtvrtečním klíčovým duelem. Zmínil například produktivní duo David Pastrňák a Roman Červenka. Naposledy se Češi a Němci utkali ve čtvrtfinále před třemi lety v Bratislavě, tehdy parta kouče Miloše Říhy rozhodla čtyřmi trefami v poslední třetině a po výhře 5:1 postoupila do semifinále.

Němci ve Finsku zvládli papírově slabší základní skupinu výborně a Češi rozhodně nemůžou nic podcenit. Po prohře s Kanadou si postupně poradili se Slovenskem, Francií, Dánskem, Itálií a Kazachstánem. V boji o první místo ve skupině pak podlehli v nájezdech do té doby stoprocentním Švýcarům. Češi byli ve skupině B třetí za Finskem a Švédskem. Očekávané klání startuje v Helsinkách ve čtvrtek v 15:20.

Tagy:
Německo Kanada Finsko NHL Seattle Němci hokej brankář čtvrtfinále postup Česko sport semifinále česká hokejová reprezentace Mistrovství světa v ledním hokeji MS v hokeji 2022 Kraken Philipp Grubauer