Mezi zraněnými na festivalu Pohoda jsou i tři Češi. Pazderková tepe pořadatele, kapely je brání

Silný vítr a bouřka zapříčinily pád konstrukce stanu s pódiem.

Bouře na festivalu Pohoda

Mezi 15 zraněnými na slovenském hudebním festivalu Pohoda, který se konal v Trenčíně, jsou tři Češi, potvrdilo ministerstvo zahraničí. Při páteční bouři utrpěli lehká zranění. Do organizátorů akce se ostře opřela i herečka a zpěvačka Iva Pazderková, která byla mezi vystupujícími. Podle ní věděli o vážné předpovědi počasí, ale diváky vyzvali pozdě, aby se schovali, píše web Blesk. Proti jejím slovům se však ohradila kapela Pražský výběr, s níž Pazderková vystupuje jako host. Policie oznámila, že zahájila trestní stíhání.

Pazderková zkritizovala organizátory na síti X, uvedl web Blesk. Mimo jiné uvedla, že šlo o naprosté selhání. Později však svůj příspěvek smazala. Podle ní všichni věděli, že mají přijít velmi silné bouřky, ale nikdo z organizačního týmu nezareagoval.

ČTĚTE TAKÉ: Zpověď Rytmuse o děsivé havárii, od smrti ho dělila chvíle. Viděl jsem všude kouř, přiznal

„Ve chvíli, kdy vyzvali diváky (tisíce), aby se schovali do aut, zbývalo pět minut do ‚apokalypsy‘,“ napsala herečka. Rovněž tvrdí, že jim produkční řekla, že se bouřkové mraky nejspíše roztrhají nad vrcholky nedalekých hor.

Stejný postoj však nesdílí známé uskupení Pražský výběr. „Chceme jasně uvést, že pořadatel udělal z našeho pohledu maximum pro to, aby následky ničivé bouřky byly co možná nejmenší,“ napsali členové v příspěvku na svém facebookovém účtu. Hudebníci prý od týmu organizátorů obdrželi včas instrukce, kam se schovat a jak možnému nebezpečí co nejlépe předejít.

„Organizátoři odvedli podle našeho názoru maximální možnou práci,“ zdůraznili spolu s tím, že názory Pazderkové nekorespondují s postojem kapely. „Iva s kapelou vystupuje jako host, situaci popsala tak, jak ji vnímala ona sama, ale její vyjádření nejsou vyjádřením skupiny Pražský výběr,“ zdůrazňují muzikanti.

O nečekaném ukončení festivalu Pohoda informovala slovenská média v sobotu před půlnocí. Vlivem prudkého větru a bouřky došlo k pádu konstrukce stanu s pódiem. „Vyslaní záchranáři na místě ošetřili 15 převážně lehce zraněných osob a následně 14 z nich převezli do nemocnic v Trenčíně a Považské Bystrici,“ uvedli záchranáři v příspěvku na Facebooku s tím, že se jednalo hlavně o „úrazy hlavy a pohmožděniny horních a dolních končetin“.

„Podle našich nejnovějších informací jsou mezi zraněnými na festivalu Pohoda také tři Češi. Utrpěli lehká zranění a byli ošetřeni v nemocnici v Trenčíně, hospitalizace nebyla nutná. Pomoc zastupitelského úřadu nikdo z nich nevyhledal,“ sdělil mluvčí českého ministerstva zahraničních věcí Daniel Drake.

Silná bouře, která se přehnala přes západ Slovenska, shodila stan Slovenské spořitelny, kde se v tu dobu podle svědků nacházely desítky až stovky účastníků, píše web aktuality.sk. Na místě zasahovali i po půlnoci zdravotníci i hasiči, po lidech pod plachtou pátrali se psem i termokamerou.

Policisté prohlížejí okolí, zahájili trestní řízení

Trenčínští policisté během soboty informovali, že byli na místě během několika minut po oznámení a pomáhali s hledáním zraněných účastníků. „Současně jsme vykonávali všechny potřebné úkony k zabezpečení místa činu. Hlídky dopravní a pořádkové policie organizovaly dopravu na cestách vzhledem k tomu, že se většina návštěvníků rozhodla opustit akci již během jejího přerušení,“ napsali v příspěvku na facebookovém účtu.

Současně uvedli, že jsou stále na místě. Za přítomnosti kriminalistů probíhá rozsáhlá obhlídka místa činu. „Vyšetřovatel slovenského Policejního prezidia přizval do řízení i Ústav soudního inženýrství v Žilině. Zahájili jsme trestní řízení ve věci trestného činu všeobecného ohrožení,“ potvrdili muži zákona.

❌FESTIVAL JE UKONČENÝ❌ NA MIESTE ZNIČENÉHO STANU SA VYKONÁVAJÚ PROCESNÉ ÚKONY ⛈Silná búrka včera večer spôsobila pád...

Posted by Polícia SR - Trenčiansky kraj on Saturday, July 13, 2024

Hudební festival v Trenčíně, který letos přivezl interprety a kapely jako James Blake, Morcheeba, Black Pumas nebo Descartes a Kant či domácí zpěváky Janu Kirschner a Richarda Müllera, má kapacitu kolem 30 tisíc návštěvníků. Podobné neštěstí se na Pohodě odehrálo už v roce 2009, kdy kvůli silnému větru spadl rovněž jeden ze stanů. Neštěstí si tehdy vyžádalo dva mrtvé a několik desítek zraněných.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ke srážce letadel chybělo málo, nebezpečný manévr zachytilo video

Tagy:
zranění nemocnice policie bouřka Slovensko festival stan Češi silný vítr kriminalisté Iva Pazderková trestní řízení hudební festival Trenčín Pražský výběr Ministerstvo zahraničních věcí České republiky Pohoda