Izraelská armáda si masivně sestřeluje vlastní drony. Expert vysvětlil, proč se to děje

Izraelci v okolí Pásma Gazy mají velký problém s rozeznáváním dronů – ty, které sestřelí, jsou ze 40 procent jejich vlastní. Podplukovník námořní pěchoty Michael Pruden to řekl pro web The War Zone. Izraelská média proto předpokládají, že to otevírá problém pro armády po celém světě.

Izraelské operace v Pásmu Gazy, které vyvolal teroristický útok Hamásu na židovský stát, trvají už více než půl roku. Armáda Tel Avivu tam masivně využívá drony. A to jak k útokům, tak i k průzkumným účelům.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Hamás z Rafáhu ostřeloval Izrael. Na místě jsou mrtví, židovský stát uzavírá hraniční přechod

Drony ale používá také Hamás, což na nebi vytváří chaos. Izraelci často své vlastní stroje považují za nepřátelské.

„Máme zprávy z Izraele, že nějakých 40 procent dronů, které Izrael sestřelil, se stalo obětí palby do vlastních řad,“ řekl pro web The War Zone podplukovník námořní pěchoty Michael Pruden.

„Když Izrael operuje v Gaze a na své frontové linii uvidí malý bezpilotní letoun; co udělá, když ho vojáci okamžitě neidentifikují? Sestřelí ho,“ vysvětlil mariňák.

Pruden uvedl, že jde o standardní postup. Protože doba mezi okamžikem, kdy může být bezpilotní letoun identifikován, a okamžikem, kdy může provést útok, se obvykle měří na sekundy.

Že dochází k sestřelům přátelských dronů, přiznala i izraelská armáda.

„Vzhledem k tomu, že Izraelské obranné síly mají jeden z nejmodernějších integrovaných systémů protivzdušné obrany na světě, a přesto je to pro izraelskou armádu problém, bude to pravděpodobně problém i pro ostatní armády na celém světě,“ napsal list Jerusalem Post.

Velký problém do budoucna

Drony jsou důležitou součástí také ukrajinské a ruské armády. A rovněž z této bitevní zóny chodí zprávy, že si strany sestřelují své vlastní stroje.

O tom, že si Ukrajina omylem sestřelila vlastní dron, psal web The War Zone už loni. Pro armády po celém světě tak vzniká nový problém – jak rostoucí počet strojů na obloze odlišit.

VIDEO: Izrael bombarduje Rafáh

Tagy: