Izraelská armáda vstoupila do Rafáhu. Má pod kontrolou palestinskou část hraničního přechodu

Noční izraelské údery v Rafáhu na jihu Pásma Gazy

Izrael obsadil přechod Rafáh

Izraelské jednotky operují v některých oblastech na východě Rafáhu v jižní části Pásma Gazy, oznámila v úterý ráno armáda. Podle ní byla z míst bojů evakuována většina civilního obyvatelstva i pracovníci mezinárodních organizací, napsala agentura Reuters. O něco dříve vojáci potvrdili, že mají pod kontrolou palestinskou část hraničního přechodu Rafáh, který je tak nyní uzavřený. Podle palestinských úřadů, které kontroluje hnutí Hamás, zemřeli v důsledku izraelských úderů další lidé, napsala agentura AFP.

„IDF (zkratka pro izraelskou armádu, pozn. red) začala přesně vymezenou protiteroristickou operaci v oblasti východního Rafáhu,“ uvedla armáda v prohlášení. Součástí byly pozemní operace i údery ze vzduchu. Armáda tvrdí, že zabila zhruba 20 ozbrojenců a zničila tři tunelové šachty.

ČTĚTE TAKÉ: Stačí už jen podpis. Mimořádně slibná dohoda má zastavit válku v Gaze, co všechno obsahuje?

Už v noci izraelská média informovala, že podle záběrů ze sociálních sítí jsou izraelské tanky na palestinské straně hraničního přechodu Rafáh, který je jedním z hlavních vstupních bodů pro humanitární pomoc do Pásma Gazy. Podle serveru Haarec izraelská armáda v úterý ráno tuto informaci potvrdila. Podle ní byl přechod využit pro teroristické účely. Podle deníku The New York Times (NYT) se izraelští představitelé domnívají, že z okolí přechodu byly v neděli vypáleny rakety na izraelský přechod Kerem Šalom; při útoku zemřeli čtyři izraelští vojáci.

Pozastavení provozu hraničního přechodu, a tudíž přerušení dodávek humanitární pomoci, potvrdily agentuře Reuters kromě palestinských úřadů i tři zdroje z humanitárních organizací. Zastavený je také provoz dalšího významného přechodu Kerem Šalom, který bude podle prohlášení armády otevřen, až to bezpečnostní situace dovolí.

V oblasti města Rafáh, kde v minulých měsících nalezly útočiště před boji stovky tisíc lidí z jiných částí Pásma Gazy, pokračovaly podle agentury AFP v noci izraelské letecké a dělostřelecké údery. Palestinské úřady mluví o řadě mrtvých, jedna z místních nemocnic uvedla, že eviduje 11 obětí.

V pondělí izraelská armáda vyzvala k evakuaci lidí z části Rafáhu. Armáda se zřejmě připravuje na pozemní operaci v aglomeraci, kde na malém území žije na 1,2 milionu lidí. Izraelští vládní představitelé tvrdí, že bez pozemní invaze v Rafáhu nelze dosáhnout cíle izraelské ofenzivy, a sice zničení zbývající vojenské infrastruktury palestinského hnutí Hamás. Před ofenzivou Izrael varují Spojené státy i další spojenci.

Jednání o příměří, zprostředkovávaná především Egyptem a Katarem, zatím k výsledku nevedla, byť v pondělí večer Hamás souhlasil s návrhem, vypracovaným Káhirou. Izrael plán studuje, vyjádření jeho představitelů pro média však byla v pondělí večer skeptická.

Boje v Pásmu Gazy, které začaly loni 7. října po útoku Hamásu na Izrael, dosud přerušilo jen jedno týden trvající příměří na konci listopadu.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Netanjahu by se měl stydět, říká mladík unesený Hamásem. Psychologická válka, tvrdí Mikulecký

Tagy:
útok Izrael konflikt Pásmo Gazy Hamás Benjamin Netanjahu Katar Egypt Palestina Rafah