Mikulecký: Ukrajinci by měli dostat svolení k útokům na ruském území. Pravidla války dodrží

Bezpečnostní analytik Milan Mikulecký

Ukrajinské armádě je nutné dodat útočné zbraňové systémy, nikoliv jen na obranu proti raketám, uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS analytik Milan Mikulecký s tím, že defenzivní munice je zpravidla dražší než ruské střely. Dodal, že je rovněž potřeba zbavit obránce umělé červené čáry, která jim brání v útocích na ruské území. Expert také konstatoval, že boje v zimních měsících mohou připomínat zákopovou strategii první světové války.

Rusové během zimy podle něj zopakují taktiku náletů na civilní objekty, k níž se uchýlili minulý rok. „Pokud budeme dodávat Ukrajině pouze zbraňové systémy, které slouží k ochraně proti nepřátelským raketám, bude válka velmi drahá i pro západní svět. Antirakety jsou totiž často dražší než samotné ruské střely. Obranné síly spíše potřebují zbraně, kterými budou samy útočit,“ uvedl Mikulecký.

K TÉMATU: Válka se vrátila do srdce Ukrajiny. Rusko zaútočilo na Kyjev, městem zněly silné výbuchy

Současně zdůraznil, že je rovněž nutné zbavit ukrajinskou armádu omezení. „Musíme zrušit onu umělou červenou linii, jež jim brání v útocích na ruské území. Vždyť Rusové si nic nedělají z toho, když ostřelují nemocnice nebo školy v okupovaném státu,“ pronesl ve vysílání CNN Prima NEWS.

Podle něj dodrží Ukrajinci pravidla války, i když zaútočí na ruská letadla před vzletem či lodě zakotvené v přístavech na území agresora. Analytik také zmínil, že následující chladné měsíce přinesou zhoršení situace na frontě.

„Bude rozmoklá půda, jejíž terén zhoršuje logistiku. Jednotky přesto nemohou zůstávat v otevřeném terénu, takže budou budovat zákopy jako v první světové válce. V tomto období jsou však improvizované bunkry mnohem rychleji zatopené,“ shrnul Mikulecký a dodal, že příchod zimy otestuje, jak jsou obě strany konfliktu připravené.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: České záběry z Avdijivky: Obraz zkázy a zmaru. Město je téměř srovnané se zemí

Tagy:
rakety útok zima Ukrajina zbraně Rusko analytik protiletadlové rakety První světová válka ruská invaze na Ukrajinu zákopy obranné systémy Milan Mikulecký dodávky zbraní