Eichler: Za sabotážemi ve Francii mohou být džihádisté. Mají jiný rukopis, odmítá Macháček

Francie mobilizovala kvůli olympijským hrám v Paříži desítky tisíc policistů.

Jan Eichler, Jan Macháček

Za útoky na francouzskou železnici mohou stát islámští radikálové, pronesl ve vysílání CNN Prima NEWS Jan Eichler z Ústavu mezinárodních vztahů. Prezidentovi Francie Emmanuelovi Macronovi rovněž vyčetl, že při podobných útocích na infrastrukturu a priori prohlásí, že se nejedná o akt terorismu. Komentátor Jan Macháček ale namítl, že sabotáž vykazuje rukopis extrémistické levice.

Podle Eichlera je hrozba teroristického útoku na olympiádě v Paříži stále přítomná. „Francouzská policie dosud skvěle pracovala, tajné služby zapojily nejmodernější prostředky, a to včetně umělé inteligence,“ poznamenal.

K TÉMATU: Další sabotáž francouzské olympiády? Operátoři z šesti departementů hlásí útok na sítě

Připomněl, že radikálové skutečně plánovali zaútočit v době olympiády, ale bezpečnostním složkám se povedlo tyto pokusy zmařit. „Prozatím fungují na jedničku,“ zhodnotil v pořadu Nový den.

Ohledně totožnosti pachatelů v případě pátečních útoků na železnice však Eichler vyjádřil pochybnosti. Tamní úřady pracují s možností, že za sabotáží mohou být členové extremistické levice. „Mohlo jít o koordinovanou akci islámských radikálů,“ myslí si výzkumný pracovník.

Připomněl rozsáhlý požár katedrály Notre-Dame. „Je zajímavé, že pokaždé, když k něčemu takovému dojde, prezident Macron s ministrem vnitra Géraldem Darmaninem hned okamžitě ví, že nejde o akt terorismu a že za tím nejsou islámští radikálové,“ pronesl Eichler.

Macháček ale zopakoval, že žádné závazné důkazy dosud nejsou k dispozici. „Tyto útoky na infrastrukturu projevují spíše rukopis krajní levice. Nemůžeme vyloučit, že těmito činy chtějí džihádistické skupiny odvést pozornost, ale víme, že útočí jinak – snaží se nahnat strach a jejich akce zpravidla končí sebevraždou,“ namítl komentátor.

Podotkl také, že Francii možná čeká riskantní období po skončení olympijských her. „Teroristé mohou vyčkávat na to, až bezpečnostní složky ve své pohotovosti povolí. Na druhou stranu je důležité, aby se některá opatření, jež jsou tamní společností vzhledem k situaci tolerována, nezaběhla a nebyla na denním pořádku,“ varoval Macháček.

Karikovat křesťanské symboly je laciné, míní Macháček

Experti hovořili také o zahajovacím ceremoniálu OH, jehož součástí bylo i karikování novozákonního výjevu, tak jak jej na obraze „Poslední večeře“ zachytil Leonardo da Vinci. Organizátoři se později za vystoupení drag queens omluvili křesťanské obci.

Podle Eichlera šlo o „velice riskantní záležitost“. „Něco takového si nedovolili ani karikaturisté deníku Charlie Hebdo, jimž není nic svaté. Organizátoři to měli detailně zvážit,“ podotkl.

Macháček připomněl, že šlo pouze o jednu epizodu v plejádě přehlídek během ceremoniálu. „Nebylo to podařené. Všimněme si toho, že v případě křesťanství je dovoleno si z něj dělat legraci, ale u islámu by si nikdo nic takového nedovolil,“ poznamenal ve vysílání CNN Prima NEWS.

„Pokud by se zástupci komunity LGBT+ rozhodli karikovat toto náboženství, mohli bychom mluvit o odvaze. Jenže brát si na paškál křesťanské symboly je spíše laciné,“ dodal komentátor.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Opozice ve venezuelských volbách slavila předčasně, zvítězit měl autoritář Maduro

Tagy: