Zeman byl v umělém spánku, je to křehký pacient. Hrozí opakování trombózy, oznámili lékaři

Prezidenta Miloše Zemana na Pražském hradě nemohla vystát.

Nemocnice komentuje zdravotní stav exprezidenta Miloše Zemana

Exprezident Miloš Zeman byl po hospitalizaci v pražské motolské nemocnici v umělém spánku. Oznámili to lékaři na páteční tiskové konferenci. Někdejší hlava státu zahájila rehabilitaci a je při vědomí. Podle personálu jde o křehkého pacienta, během náhlé chirurgické operace se Zemanovi musely naříznout svaly kvůli otoku. Jeho zdravotní stav nadále hodnotí jako závažný. Lékaři poznamenali, že v budoucnu hrozí opakovaná hospitalizace – i kvůli tomu, že trpí více chorobami. Délku léčby zatím nedokázali odhadnout.

Zeman, který se léčí s diabetem, se v nemocnici minulý týden neplánovaně podrobil operaci kvůli kritickému nedokrvení nohy. V pátek ho přeloží z jednotky intenzivní péče (JIP) na interní kliniku, uvedla náměstkyně pro léčebně preventivní péči FN Motol Lucie Valentová Bartáková.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rozdělená V4. Lipavský a Sikorski nevěřícně kroutili hlavou nad slovy maďarského ministra

Kvůli vzniklému otoku museli lékaři Zemanovi provést takzvané fasciotomie, tedy naříznout kryty svalů. Obě dvě už mohli uzavřít. „Dosud jsme ošetřovali rány, které jsou teď uzavřené, takže dál už to bude o interní péči,“ doplnil přednosta Interní kliniky 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Motole Radan Keil.

Bývalý prezident byl několik hodin v umělém spánku a napojený na plicní ventilaci. „Noha opravdu byla těžce postižená. Podařilo se nám odstranit hodně sraženin, šlo o velmi závažný nález,“ doplnil přednosta Kliniky zobrazovacích metod 2. lékařské fakulty a Fakultní nemocnice v Motole Miloslav Roček. Riziku, že se může trombóza opakovat, lékaři přizpůsobují další Zemanovu léčbu.

Zeman se v nemocnici minulý týden neplánovaně podrobil operaci kvůli kritickému nedokrvení nohy, které způsobila krevní sraženina. Podle lékařů exprezident rehabilituje a udělá několik kroků s chodítkem.

Lékaři dále uvedli, že je Zeman křehkým pacientem a pečlivě monitorují jeho rehabilitaci. Délku hospitalizace nelze odhadovat. Bude záležet na hojení ran, rehabilitaci a výživě pacienta. Další informace o exprezidentově zdravotním stavu oznámí lékaři v pondělí 25. března.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Slovensko volí prezidenta. Sledujte speciální vysílání na CNN Prima NEWS k hlasování o nové hlavě státu u našich nejbližších sousedů.

Tagy: