Provokace i ostrá kritika. Je PirSTAN definitivně pryč? Spory Pirátů a Starostů se vyostřují

Předseda Pirátů Ivan Bartoš (vlevo) a šéf hnutí STAN Vít Rakušan (vpravo)

Evropské volby 2024 (24)

Hádka o eurokomisaře, ostrá kritika kampaně toho druhého či nejrůznější provokace na sociálních sítích. I když Piráti a Starostové tvořili ještě v roce 2021 fungující předvolební koalici PirSTAN, v poslední době se proti sobě čím dál více vymezují. Co vlastně stojí za ochlazením vztahů mezi Pirátskou stranou a hnutím STAN?

„Ten pocit, když se dozvíš, že o EU budeš diskutovat s Okamurou, Konečnou a Šlachtou. Jo a přijde taky Pirát. Ten, co se pral s Krpálkem, ne ten od Vémoly,“ uvedlo hnutí STAN v úterý na sociální síti X.

Starostové tímto způsobem lákali své podporovatele na superdebatu CNN Prima NEWS, v níž se šéf STAN Vít Rakušan utkal s Ivanem Bartošem (Piráti), Tomiem Okamurou (SPD), Kateřinou Konečnou (KSČM) a Robertem Šlachtou (Přísaha). O den později pak ve studiu CNN Prima NEWS diskutovali premiér Petr Fiala (ODS) a předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

VIDEO: Babišova neznalost je nebezpečná, má jasno Fiala. Zmínil jedinou cestu k míru na Ukrajině

Zmínka Starostů o judistovi a dvojnásobném olympijském vítězi Lukáši Krpálkovi byla přímou provokací na adresu Bartoše. Šéf Pirátů v létě 2021 – tedy krátce poté, co Krpálek na odložené letní olympiádě v Tokiu vybojoval své druhé olympijské zlato – uvedl, že si vzpomíná, jak se s Krpálkem pral v „mladších žácích“.

Vzhledem k více než desetiletému věkovému rozdílu mezi oběma muži se ale začala zvedat kritika, že si Bartoš vymýšlí. Lidé na sociálních sítích si pak dělali legraci ze souboje mezi dvanáctiletým Bartošem a dvouletým Krpálkem. Politik se nakonec omluvil a přiznal, že se spletl. Zároveň prý nechtěl Krpálkův úspěch využít k sebepropagaci.

A jak nejmenší vládní strana na nedávný rýpanec od Starostů o „Pirátovi, co se pral s Krpálkem“ reagovala? „Vám někdo hacknul Twitter?“ podivoval se exposlanec a kandidát Pirátů do europarlamentu Mikuláš Ferjenčík.

„Ten ‚Pirát‘ je váš koaliční partner z vlády. Ten ‚Pirát‘ je předseda nejsilnější liberální strany v Česku a dlouhé roky konzistentně bojuje za program, který dostal do Sněmovny. Mimochodem i vašich 33 lidí. Takový kopaneček je nejen trapný, ale hlavně dětinský,“ vzkázala koaličnímu partnerovi místopředsedkyně Pirátské strany Jana Holomčík Leitnerová.

Rozsekne válku o eurokomisaře Fiala?

Verbální útoky a spory mezi Starosty a Piráty se ve veřejném prostoru objevují stále častěji. Přitom kdo by to byl před sněmovními volbami v roce 2021 řekl, že si v budoucí vládní pětikoalici budou lézt na nervy zrovna tato dvě uskupení. Původní tandem PirSTAN, v jehož čele stáli Ivan Bartoš a Vít Rakušan, byl ještě v květnu zmíněného roku favoritem voleb.

Jenže harmonický vztah, který symbolizovalo právě přátelství Bartoše s Rakušanem, se brzy proměnil a nastalo nepříjemné vystřízlivění. Koalice PirSTAN nakonec ve volbách obdržela 15,62 procenta hlasů, což nesplnilo očekávání ani jednoho ze subjektů.

Co je ale důležitější – z pohledu preferenčních hlasů došlo k naprosto šokujícímu výsledku. Zatímco před volbami slabší STAN získal 33 křesel, do té doby favorizovaní Piráti dosáhli pouze na čtyři mandáty.

Ať už tento nepoměr způsobila předvolební kampaň STAN či nikoliv, Piráti si v sobě zmíněnou křivdu nesou dodnes. Třeba podle pozdějšího průzkumu agentury STEM dalo až 61 procent dotázaných voličů svůj hlas koalici PirSTAN díky Pirátům. Tito lidé však – na rozdíl od podporovatelů STAN – preferenční hlasy udělovali minimálně.

Od jmenování Fialovy vlády byli čeští občané svědky několika přestřelek mezi oběma subjekty. Asi nejvážnějším sporem je „válka“ o nového českého eurokomisaře. Konkrétně jde o gentlemanskou dohodu z dob, kdy se vláda teprve rodila. Jak už napovídá slovo „gentlemanská“, obsah dohody nebyl zaznamenán na papíře. Zástupci pětikoalice si prostě dali slovo. Kdo má tedy ve sporu pravdu, se veřejnost asi nikdy nedoví.

V čem je konkrétně problém? Zatímco Piráti vnímají dohodu tak, že právo navrhnout budoucího komisaře by mělo mít hnutí STAN i oni, Starostové tvrdí, že tuto výsadu by měli mít jenom oni. Spor se táhne již dlouhé měsíce a zatím se nezdá, že by některá ze dvou stran chtěla od svého výkladu ustoupit. Problém tak nakonec asi bude muset rozseknout až Petr Fiala po eurovolbách.

Kolaja: Za takový způsob kampaně bych se styděl

Premiér a předseda ODS se ke sporu před časem ve vysílání CNN Prima NEWS vyjádřil následovně: „Bylo domluveno, že koalice Pirátů a Starostů bude nominovat eurokomisaře. Z té tehdejší diskuse jsem ale pochopil, že to bude STAN. Je to ale skutečně na Starostech a Pirátech, aby si toto mezi sebou vyjasnili.“

A co na to Piráti? „Nevím, co Starostové panu premiérovi nakukali. Myslím ale, že i z jeho vyjádření jasně vyplývá, že nominace kandidáta na eurokomisaře je na Pirátech a Starostech,“ řekl v rozhovoru pro CNN Prima NEWS lídr Pirátů do europarlamentu Marcel Kolaja. Ministr zahraničí Jan Lipavský zase Starosty vyzval, aby se k věci postavili férově.

„Mám od pana premiéra mnohokrát potvrzené, že nominujícím subjektem jsou Starostové,“ reagoval Rakušan během tiskové konference na začátku června. Podle Kolaji hnutí STAN není na rozdíl od Pirátů autentické. Europoslanec se zároveň ostře pustil do kontaktní kampaně svých konkurentů.

„Starostové během debat v různých regionech České republiky záměrně vytvářejí konflikty namísto toho, aby vedli konstruktivní dialog. Povyšují se nad účastníky, snaží se je zesměšnit a poté to ještě prezentují na sociálních sítích. Za takový způsob kampaně bych se styděl,“ řekl Kolaja. Proti kampani STAN se vcelku ostře vymezili i další členové Pirátů, například Ivan Bartoš či Zuzana Klusová.

Tagy:
politika Mikuláš Ferjenčík Vít Rakušan STAN Evropská unie Piráti volby Ivan Bartoš Česká pirátská strana Marcel Kolaja Piráti a Starostové Evropské volby 2024 Jana Holomčík Leitnerová