Mincovna vzdává hold zlatým medailistům z Tokia

Čtyři zlaté, čtyři stříbrné a tři bronzové medaile – taková byla bilance české výpravy na olympiádě v Tokiu. Sportovcům na příčce nejvyšší, zlatým olympioničkám a olympionikům, jsou věnovány zlaté a stříbrné mince, tedy tenistkám Barboře Krejčíkové a Kateřině Siniakové, střelci Jiřímu Liptákovi a vodnímu slalomáři Jiřímu Prskavcovi.

Na slavnostní ražbu sportovních mincí z cyklu Olympijské hry v Tokiu, který je věnován zlatým medailistům a medailistkám, přijali v úterý 29. března pozvání k ražbě pánové Jiří Lipták, Jiří Prskavec, David Drahonínský a Adam Peška. Mince tenistek bude Česká mincovna razit zřejmě na sklonku dubna.

Česká mincovna v Jablonci nad Nisou razí nejen české oběživo, pamětní zlaté a stříbrné mince pro Českou národní banku, ale nabízí také vlastní produkty.  Jeden z nejžádanějších je investice do zlata.

„Jak se sluší a patří, mezi nejnovějšími personami najdete v mimořádné emisi naše vítěze z Tokia.  Je to už počtvrté, co mincovna tímto způsobem úspěchy českých sportovců připomíná,“ poznamenal člen představenstva a obchodní ředitel České mincovny Aleš Brix s tím, že v cyklu jsou vždy také sportovci z paralympiády.

Na paralympiádě v Tokiu získala česká výprava celkem osm medailí – dvě zlaté, tři stříbrné a tři bronzové. I zlatým paralympionikům Davidu Drahonínskému a Adamu Peškovi vzdává hold stříbrná a zlatá mince České mincovny v tomto cyklu.

Celá emise vychází v nákladu 200 zlatých s váhou ¼ troyské unce a 500 stříbrných o průměru 34 mm a váhou 16 gramů. Druhá strana všech mincí je jednotná. Sportovní mince České mincovny vycházejí v zahraniční licenci státu Samoa, a jejich averzní strana proto nese nezbytné atributy tohoto emitenta – státní znak, jméno a portrét královny Alžběty II., letopočet emise 2021 a nominální hodnotu.

„Jsme nesmírně rádi, že si ve svém nabitém programu našli sportovci čas a přijedou si do České mincovny vyrazit svou minci a osobně ji uvést v numizmatický život,“ oceňuje šéf marketingu Jaroslav Černý významnou návštěvu, kterou v mincovně očekává s tím, že sportovní mince jsou v našich kamenných prodejnách i na e-shopu již dostupné k rezervaci.

Jedním z prvních, kdo se chystá mince koupit, je olympijský střelec. „Už mám přes internet nějaké rezervované, ale budu jich potřebovat určitě víc,“ potvrdil zájem Jiří Lipták. Jak jej v návrhu zachytil autor, je spokojený. „Nemusel jsem nic připomínkovat. Bylo to na první dobrou,“ dodal olympionik. To Jiří Prskavec žádal při přípravě sádrového návrhu razantní úpravu: „Pan Dostál mi udělal strašně velké svaly, chtěl jsem menší a teď je to moc hezký,“ zálibně si prohlížel lupou svou první zlatou minci.

Jiří Prskavec má navíc velkou část rodiny v Jablonci nad Nisou. Byl ale překvapen, že Česká mincovna sídlí právě tady. „O to víc jsem rád, že jsem se sem dostal a vyrazit si vlastní minci je pro mne nová zkušenost,“ dodal vodní slalomář.

Rodina Adama Pešky si návštěvu v mincovně a její prohlídku včetně kabinetu po skončení ražby náležitě užívala. „Je to velmi slavnostní pocit. Pro Adama i nás taková další třešnička na dortu. Olympiáda to všechno spustila, ale už se postupně připravujeme na další a sbíráme potřebné body,“ potvrdila chuť Adama do dalších bojů jeho maminka Ivana Pešková.

David Drahonínský získal v Tokiu zlato i stříbro a obě medaile také do mincovny přivezl. A nejen to, všem přítomným ukázal i svůj kladívkový luk. „Na základní škole jsme se o našich mincích učili a teď mám minci se svým ksichtem, tak to můžu už do důchodu,“ vtipkoval s nadsázkou lukostřelec s tím, že naštěstí nebylo zlatých medailistů moc, to by musely být mince menší, aby na všechny zbylo.“