Ministři jsou politická figura. Zeman je nemá právo hodnotit, zdůrazňuje analytička

Lenka Zlámalová

Zeman nemá právo vybírat ministry, hodnotí Zlámalová

Prezident nemá právo mluvit do sestavování kabinetu, připomněla ve Zprávách Plus analytička Lenka Zlámalová. Podle ní dojde mezi Milošem Zemanem a kandidátem na ministra zahraničí Janem Lipavským (Piráti) k dohodě, navzdory určitým antipatiím, které mezi nimi panují. Na zámku v Lánech spolu mluvili v úterý dopoledne.

Zeman v polovině listopadu uvedl, že předpokládá, že bude vetovat návrh na minimálně jednoho ministra nově vznikající vlády. Mluví se o tom, že by to mohl být právě Jan Lipavský. Nominant Pirátů v úterý Zemana v Lánech navštívil. Všechny kandidáty na ministerský post si totiž prezident zve do Lán.

„To, že prezidentovi vadí pan Lipavský, je zjevné. V příspěvku nezaznělo úplně přesně, co mu vadí. Problém však bude Izrael a některé vztahy k zemím V4,“ uvedla ve Zprávách Plus analytička Lenka Zlámalová.

Designovaný premiér Petr Fiala (ODS) i další členové vznikající vlády však několikrát zopakovali, že nehodlají z personálního složení kabinetu ustupovat. „Fiala ukazuje, kde jsou jeho (Zemanovy) mantinely. Prezident nemá právo do toho mluvit a nemyslím, že se to vyhrotí. Dojde mezi nimi k dohodě,“ sdělila. Zlámalová připomněla, že je potřeba myslet na to, že ministři jsou politické figury.

Lipavský se kriticky stavěl především k diplomatickým vztahům Česka s Čínou a Ruskem. Kdo je tento šestatřicetiletý Pirát, který je členem strany od roku 2015, a jaké byly jeho názory na zahraniční politiku v posledních čtyřech letech?

Cyklus Zemanových schůzek s kandidáty na ministry by měl skončit v pátek 10. prosince. Protože je prezident kvůli covidu v izolaci, jedná s kandidáty přes mikrofon a po dobu schůzky bývá oddělen plexisklovou bariérou.

Tagy: