Ministři vyrazili na zámeček. Nejedeme ale na výlet nebo hrát paintball, brání se Bartoš

Ministři vyrazili na zámeček Štiřín

Ministři vyrazili na zámeček Štiřín

Vláda Petra Fialy (ODS) ve středu vyrazila na výjezdní zasedání na zámek Štiřín v Kamenici u Prahy. Po oficiálním jednání tam ministři zůstanou na neformálním jednání až do čtvrtka. Podle šéfa resortu pro místní rozvoj a digitalizaci Ivana Bartoše (Piráti) ale členové kabinetu nejeli na výlet nebo hrát paintball. Chtějí prý do hloubky řešit témata, která trápí Česko.

„Razím na výjezdní dvoudenní zasedání vlády. Média tomu někdy přezdívají ‚teambuilding‘, ale opravdu se nechystáme na výlety nebo hrát paintball (ne že by ta představa nebyla vtipná). Naopak budeme do hloubky řešit problémy, které naši zemi trápí,“ napsal ve středu Bartoš na Facebook.

Zdůraznil, že chce znovu jednat o navýšení rodičovské. „Na rodiny s malými dětmi zdražování tvrdě dopadá, o samoživitelích nemluvě,“ podotkl.

Premiér Fiala před jednáním vlády novinářům řekl, že tématem neformálního jednání bude především strategická politická debata o dalších krocích vlády a zhodnocení dosavadních opatření. „Především musíme mít čas bavit se strategicky bez tlaku každodenních úkolů. A k tomu jsem svolal toto zasedání vlády. Budeme se bavit o tom, co se nám již podařilo, i o tom, co nás čeká,“ uvedl Fiala. „Budeme se bavit o tom, kterým směrem dál jít, jakým způsobem pomoci rodinám s cenami energií a co dělat pro naši energetickou bezpečnost,“ dodal.

Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) novinářům před začátkem jednání vysvětlil, že právě prostory na Štiříně jsou pro neformální část jednání ideální. „Hledali jsme dostupné místo i pro neformální jednání vlády. Je to první prostor, kde se můžeme potkat a debatovat o věcech, které jsou důležité a není možné je vyřešit v rámci možné operativy,“ popsal Kupka.

Ministři odjedou až ráno

Podle mluvčího kabinetu Václava Smolky ministři odjedou ve čtvrtek ráno. Na zámečku tak budou přespávat. Někteří si proto přivezli malé kufry na kolečkách, kde měli sbalené věci.

Štiřínský zámek slouží jako hotel a pro pořádání konferencí. Areál zahrnuje i park, rybníky a golfové hřiště. Před týdnem tam uspořádal zasedání ministrů zahraničí pěti středoevropských zemí Central 5 šéf české diplomacie Jan Lipavský (Piráti).

K neformálnímu setkání využila zámek Štiřín, který spravuje ministerstvo zahraničí, i minulá vláda premiéra Andreje Babiše (ANO). Ministři za hnutí ANO a ČSSD se tam setkali krátce před vánočními svátky v roce 2018. Probírat chtěli priority pro jednotlivé resorty na další rok.

Prodá vláda Štiřín?

Babiš ještě jako ministr financí několikrát navrhoval, aby se stát prodělečného areálu zcela zbavil. Tehdejší ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) ale s prodejem zámku nesouhlasil. Na konci předminulého volebního období dolní komory pak nebyla úspěšná snaha převést zákonem zřizovatelskou funkci příspěvkové organizace Zámek Štiřín z ministerstva zahraničí na Sněmovnu, byť měla podporu většiny poslanců.

O tom, zda by i současná vláda chtěla Štiřín prodat, se podle Kupky ministři zatím nebavili. „Neřešili jsme tento problém,“ řekl stručně Kupka.

Tagy: