Agresivní migranti útočí na polské pohraničníky. Stříleli z praku a vytáhli i zbraň, popisují

Bariéra ze žiletkového drátu, která je postaven a na polsko-běloruské hranici.

Polské hranice a vojáci

Na polsko-běloruské hranici se zvyšuje napětí. V úterý večer se v Dubicze Cerkiewne v Podlasie odehrál další útok, při němž skupina agresivních cizinců napadla pohraniční stráž kameny a větvemi, jeden z migrantů měl mít dokonce i zbraň, píše web tvp.info

Skupina asi 20 agresivních cizinců, někteří z nich byli maskovaní, napadla hlídku pohraniční stráže, házela na ně kameny a útočila klacky. Cizinci na pohraničníky stříleli i praky a poškodili jedno z vozidel pohraniční stráže, píše web tvp.info. „Jeden z lidí mířil na hlídku, pravděpodobně zbraní s hladkým vývrtem,“ uvedla pohraniční služba. Nikdo z policistů nebyl zraněn.

ČTĚTE TAKÉ: Vagnerovci u hranic zasévají strach. Polsko nasadilo i snipery, mluví se o výjimečném stavu

Situaci okomentoval na Facebooku premiér Mateusz Morawiecki, který znovu zdůraznil, jak se v tuto chvíli pozitivně projevuje rozhodnutí postavit plot. „Dnes vidíme, jak moc je bariéra, postavená vládou Práva a spravedlnosti, potřebná. A jak se mýlili ti, kteří ji nechtěli,“ napsal premiér Morawiecki na svém Facebooku.

Podél hranice se táhne pětimetrový silně střežený plot, u něj je 15metrová zóna, do které se nesmí vstoupit. I přes zeď je oblast střežená. Navzdory tomu útoků ze strany migrantů neustále přibývá. Portálu tvp.info to potvrdila mluvčí pohraniční stráže Anna Michalská. „Útoků je stále více, ale protože máme bariéru, žádní policisté nejsou zranění,“ řekla Michalská.

Migranti podporovaní službami režimu Alexandra Lukašenka už dva roky pravidelně útočí na polské důstojníky. Nejnebezpečnější situace nastala v listopadu 2021 na polsko-běloruském hraničním přechodu Kuźnica, kde běloruské služby shromáždily několik tisíc cizinců. V té době proběhl největší pokus o vpád na území Polska.

Podle statistik pohraniční stráže se od začátku roku uskutečnilo více než 19,3 tisíce pokusů o nelegální překročení polsko-běloruské hranice. Jen za červenec to byly čtyři tisíce pokusů. Za celý loňský rok to bylo necelých 16 000.

Polsko je přesvědčeno, že za nelegální migrací je Minsk, tvrdí to náměstek ministra vnitra Maciej Wonsik. „Nebylo by možné dostat se přes hranice bez účasti běloruské strany,“ řekl náměstek na tiskové konferenci, které se zúčastnil také velitel polské pohraniční stráže Tomasz Praga.

Na polsko-běloruské hranici natáčel nedávno i štáb CNN Prima NEWS. Více v reportáži:

V posledních týdnech se poblíž hranic objevili ruští žoldnéři z Vagnerovy skupiny, která má podle premiéra Morawieckého za cíl destabilizovat situaci na východním křídle NATO, dodala agentura Reuters.

Tagy:
útok Polsko migrace zbraň hranice NATO migranti Alexandr Lukašenko Právo a spravedlnost Mateusz Morawiecki Dubicze Cerkiewne