Polsko čelilo střelbě z Běloruska, zasažen byl vůz s důstojníky. V místě kempují migranti

Polští pohraničníci střežící hranice s Běloruskem se během čtvrtka ocitli pod palbou ze sousední země. Zasažen byl vůz, ve kterém seděli dva důstojníci. Nikomu se nic nestalo. Na běloruské straně hranic jsou už řadu měsíců utábořeni migranti z Blízkého východu, kteří by se rádi dostali do zemí Evropské unie, ale Poláci tomu brání mimo jiné i vybudovanou zdí.

O incidentu informovalo polské rádio RMF 24. Dojít k němu mělo již před několika dny, médium nespecifikovalo, kdy přesně. Zpráva se aktuálně dostala i do Sejmu, tedy polského parlamentu.

Střelba se odehrála u hranic s Běloruskem, kde již od roku 2021 táboří skupiny migrantů z Blízkého a Středního východu či z Afriky. Pod palbu se dostal vůz s dvojicí polských velitelů pohraniční stráže. Není přitom jasné, jakou zbraň střelci použili.

„Nevím, zda to bylo vypáleno ze vzduchovky, ale střela každopádně prošla skrze sklo vozidla a vyletěla protějším oknem,“ komentoval plukovník Arkadiusz Tywoniuk z pohraniční stráže, kterého citoval web Dziennik.pl. Dodal, že zmiňovaní důstojníci „byli v ohrožení života“.

ČTĚTE TAKÉ: Jaderné zbraně pro každého. Je to prosté, přidejte se k Rusku a máte je mít, slibuje Lukašenko

Tywoniuk zároveň doplnil, že jeho muži takřka denně čelí střetům s migranty na běloruské straně hranic, kteří po pohraničnících házejí například kameny. Jeho slova zveřejnil web Korrespondent.net.

Strach mají i v Pobaltí

Polsko-běloruská hranice je velmi horké území, a to nejen kvůli ruské invazi na Ukrajinu, v které Bělorusko zastává roli ruského spojence. Autoritářský prezident Alexandr Lukašenko již v roce 2021 umožňoval migrantům ze Sýrie, Jemenu, Iráku, Afghánistánu či Somálska cestu do Běloruska a následně je nechal utábořit u hranic s Polskem. Od té doby se uprchlíci pravidelně pokoušejí dostat na území Evropské unie. Poláci v oblasti kvůli tomu posílili pohraniční stráž.

Poláci hlásí, že jen od začátku letošního kalendářního roku zaznamenali více než 12 tisíc pokusů uprchlíků nelegálně překročit hranici.

V pozoru mají být i pobaltské státy, zejména pak Litevci, kteří s Bělorusy rovněž sdílejí podstatnou část svých hranic. Přímo v litevském Vilniusu se má zhruba v polovině července konat summit Severoatlantické aliance. Litva se tak obává, že právě v této době by mohli migranti z Běloruska zesílit svůj tlak.

Tagy: