Zelenskyj: Rusové se nestahují, vyhnali jsme je. Mírová jednání jsou zatím jen slova

Volodymyr Zelenskyj

Volodymyr Zelenskyj v dalším projevu o Rusku i Západu

Mírové rozhovory mezi Kyjevem a Moskvou >, zatím jsou to ale jen slova. Uvedl to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve svém nejnovějším projevu. Ukrajinské jednotky se podle něho připravují na další bombardování ze strany Ruska ve východní části Donbasu.

„Dnes mám málo slov, málo času, hodně emocí a ještě více úkolů. Je to taková chvíle, zlomový okamžik, kdy můžeme a měli bychom mluvit jen o tom nejdůležitějším. Ano, probíhá proces vyjednávání. Ale stále jsou to jen slova. Zatím bez konkrétních údajů,“ řekl v projevu Zelenskyj.

„Existují i další slova o údajném stažení ruských vojsk z Kyjeva a Černigovu. O údajném omezení činnosti okupantů v těchto směrech. Víme, že se nejedná o stažení, ale o důsledky vyhnání. Důsledky práce našich obránců. Ale také vidíme, že současně dochází ke kumulaci ruských vojsk pro nové údery v Donbasu. A my se na to připravujeme,“ upozornil ukrajinský prezident.

Podle Zelenského se Ukrajinci své země nevzdají. „Nikomu nevěříme – nevěříme žádným krásným slovním konstrukcím. Na bojišti je reálná situace. A teď – to je to nejdůležitější – my se ničeho nevzdáme. A budeme bojovat za každý metr naší země, za každého našeho člověka,“ sdělila ukrajinská hlava státu.

Diplomatická fronta je klíčová

Zelenskyj uvedl, že středa pro něj byla velmi aktivním diplomatickým dnem. „Priority jsou známé. Jsou tři: zbraně pro Ukrajinu, nové sankce proti Rusku a finanční podpora našeho státu. Proběhl rozhovor s americkým prezidentem Bidenem. Řekl jsem mu, co Ukrajina potřebuje. A byl jsem k němu maximálně upřímný. Podpora Spojených států je pro nás životně důležitá. A nyní je obzvláště důležité podat Ukrajině pomocnou ruku, ukázat veškerou sílu demokratického světa,“ uvedl ukrajinský prezident.

„Pokud skutečně společně bojujeme za svobodu a ochranu demokracie, pak máme právo žádat o pomoc v této rozhodující těžké chvíli. Tanky, letadla, dělostřelecké systémy. Svoboda nesmí být vyzbrojena hůře než tyranie,“ vysvětlil Zelenskyj s tím, že také hovořil k norskému parlamentu a s prezidentem Egypta a korunním princem Spojených arabských emirátů.

„Diplomatická fronta je jednou z klíčových frontových linií. A všichni tam musí pracovat co nejefektivněji, aby zvítězili a pomohli armádě. Každý na diplomatické frontové linii musí pracovat stejně jako každý náš obránce na bojišti,“ dodal ukrajinský prezident.

Tagy: