Izrael uspěl, když Gazu proměnil v sutiny, řekl exšéf rozvědky. Popsal špatný úsudek Tel Avivu

Izrael si v současnosti nemůže dovolit jen tak změnit téma a místo Gazy se soustředit na Írán. V rozhovoru pro CNN to řekl někdejší šéf britské rozvědky MI6 John Sawers. Podle něj se dá z pohledu židovské země považovat za úspěch, že proměnila Gazu v sutiny. Tvrdí ale, že válka povede k opětovnému vzepětí Hamásu.

John Sawers velel britské zpravodajské službě MI6 mezi lety 2009 a 2014. S izraelskými rozvědkami Šin Bet a Mosad byl proto v pravidelném kontaktu. V rozhovoru pro CNN měl odpovědět na otázku, zda na Blízkém východě nyní hrozí větší válka mezi Izraelem a Íránem. Sawers ale upozornil, že na celý problém je potřeba se dívat širší optikou.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vlažný ranní útok, který měl Írán srovnat do latě. Všechno, co víme o odplatě Izraele

„Situace je velmi napjatá. A to jak po izraelském útoku v Damašku, tak i po těžké odpovědi Íránu, kterou v Teheránu vnímají jako selhání, protože způsobila minimální škody,“ řekl Sawers pro CNN.

„Izraelský premiér Benjamin Netanjahu je teď v mnohem jistější pozici. Pár týdnů zpátky jsme se dívali na katastrofu v Gaze a bombardování humanitárního konvoje. Povedlo se mu změnit téma,“ doplnil bývalý šéf agentů.

Sawers se ale domnívá, že celá nová etapa blízkovýchodních konfliktů začala kvůli špatnému úsudku Izraele.

„Stínová válka Izraele a Íránu probíhá už hezkou řádku let. Mnoho lidí překvapil útok Izraele v Damašku na diplomatickou budovu, protože, i když byla využívaná jako ředitelství íránských revolučních gard, šlo o eskalaci konfliktu. V Izraeli se dopustili špatného úsudku, doufali, že budou moci žít vedle Gazy, kterou kontroluje Hamás. 7. říjen ilustroval, že nemohou. Žijí také vedle Libanonu, který je kontrolovaný Hizballáhem. Žijí vedle Sýrie, která je prodlouženou rukou Íránu,“ uvedl Sawers.

Operace v Gaze? Úspěch

Izrael je tak téměř ze všech stran obklopen nepřáteli, což vytváří vnitřní pnutí mezi armádou, rozvědkou a politickou garniturou. „Myslím si, že bezpečnostní představitelé a lidé z tajných služeb Izraele nebudou ochotní takový stav donekonečna tolerovat. Budou říkat: ‚Když ne teď, tak kdy?‘ Politici ale budou směřovat spíše k pozvolné změně než k větší eskalaci,“ myslí si bývalý šéf MI6.

V rozhovoru pro CNN také prohlásil, že izraelské operace v Gaze se dají považovat za úspěch. „Izrael uspěl v tom, že z Gazy udělal hromadu sutin. Nezajistil propuštění rukojmích, kteří jsou ještě naživu, nezabil velitele Hamásu, nezpůsobil žádnou masovou humanitární katastrofu. Z izraelského pohledu není možné jen tak změnit téma a soustředit se na Írán nebo Hizballáh,“ domnívá se Sawers.

„Na druhou stranu – když spustí velkou invazi do Rafáhu, dosáhnou něčeho jiného než doposud? K tomu jsem velmi skeptický. Hamás bude schopný znovu seskupit své vojenské síly, myslím, že najde řadu nových dobrovolníků, kteří vzejdou z probíhajícího konfliktu,“ obává se muž, který zná zákulisní hry zpravodajských služeb z první ruky.

VIDEO: Politolog Vladimír Baar o útoku na Írán

Tagy: