Mlýnek, mikropěna a teplota vody. Cesta k dokonalému šálku kávy i pro domácí baristy. Jak na to?

Komerční sdělení
Komerční sdělení
  • 5. pro 2025, 11:26

  • Češi si dnes potrpí na kvalitní kávu víc než kdy dřív. Moderní české kavárny a pražírny nabízejí espresso i cappuccino, které se vyrovná italským standardům. Ale dokonalý šálek není náhoda – záleží na pečlivém pražení, precizním nastavení mlýnku a mistrovském šlehání mléka. Příběh Buny Café ukazuje, jak vášeň a preciznost formují českou kávovou kulturu.

    Češi kdysi museli pro kvalitní kávu jezdit hlavně do Itálie. Dnes už domácí kavárny dokážou nabídnout šálek, který se často vyrovná nebo předčí italské standardy. Podnikatel Oldřich Smítal, jednatel společnosti Nykl Smítal a Buna Café, vysvětluje:
    „Mohu mít kvalitní zelené zrno, ale potom záleží na tom, jak ho upražím. Pokud kávu upražím trošku míň – bude světlejší a chuťový profil směřuje ke kyselé chuti. Pokud zrnko nechám déle – bude tmavší a chuť se přikloní k hořké. Profil pražení je alfa a omega, jak espresso bude chutnat.“

    Technologie hraje zásadní roli

    Kromě zrnek rozhoduje i kávovar. „Nejdůležitější je zajistit dobrou teplotní stabilitu. I malé vychýlení teploty ovlivní chuť. Rychlý ohřev a nízká spotřeba energie jsou klíčové,“ říká Smítal. Proto Buna Café doporučuje značku Ascaso s inovativní technologií.

    Mlýnek rozhoduje o výsledku.

    V každém šálku kávy se odráží práce baristy – a klíčovou roli hraje mlýnek. „Kávovar se chová pořád stejně – vydává horkou vodu pod stabilním tlakem. Ale finální chuť, aroma a intenzita espressa závisí na práci s mlýnkem,“ vysvětluje Oldřich Smítal. Barista musí nastavit mletí tak, aby voda protékala přes kávu optimální rychlostí: pokud teče příliš rychle, mletí je třeba zjemnit, aby voda měla dostatek času na extrakci chuti; pokud protéká pomalu, zrnka se musí namlít hruběji, aby se zabránilo přepálení a hořké chuti. „Je to jemná hra mezi tlakem, množstvím kávy a rychlostí průtoku. Každý detail rozhoduje, zda se z kávy stane dokonalý šálek, nebo jen průměrný nápoj,“ dodává Smítal.

    Umění šlehat mléko

    Dokonalé cappuccino nebo latte není jen otázkou správného espressa – rozhodující je i mléčná pěna. „Nejdůležitější je zvolit správnou velikost konvičky a množství mléka, podle toho, kolik pěny chceme vytvořit. Pak je klíčová práce s tryskou – její poloha a rotace mléka v konvičce určují, zda vznikne dokonalý vír a mikropěna,“ popisuje Smítal. Takto připravené mléko je hladké, krémové a ideální pro latte art – jemné obrázky a vzory, které ozdobí povrch cappuccina a dodají šálku estetický i chuťový rozměr. „Šlehat mléko není jen technika, je to kombinace citlivosti, zkušenosti a trpělivosti,“ dodává.

    Česká kávová kultura roste

    Češi dnes dokážou ocenit kvalitní kávu stejně jako Italové – a v některých kavárnách ji dokonce předčí. „Dřív se za dobrou kávou jezdilo do Itálie. Dnes si troufám tvrdit, že u nás v českých kavárnách dostanete lepší espresso a cappuccino než třeba v Itálii. Kultura kávy u nás už opravdu pokročila, ale je důležité vědět, do jaké kavárny zajít,“ říká Smítal. Důraz na kvalitu, precizní pražení a mistrovské ovládání přípravy nápoje vytváří šálek kávy, který dokáže konkurovat zahraničním standardům a postupně formuje českou kávovou scénu.

    Kurz pro domácí baristy

    Pro ty, kteří si chtějí kávu užívat i doma a naučit se přípravu od základů, Buna Café pořádá intenzivní kurzy. „Projdeme všechno od A do Z. Začínáme teorií – povídáme si o druzích kávy, způsobu pražení a jejím vlivu na chuť. Pak se přesuneme k praxi – přípravě espressa, jedné i dvou porcí, a šlehání mléka. Každý účastník stojí u kávovaru a kurz je opravdu intenzivní,“ vysvětluje Smítal. Kurz není jen o technice – účastníci si osvojí cit pro chuť, aroma a estetiku a naučí se, jak si každý den doma připravit šálek, který se blíží profesionální úrovni kaváren.

    Příběh Buna Café

    Když Buna Café začínala v roce 2011, kávová kultura v Čechách teprve zapouštěla kořeny. „Lokálních pražíren bylo málo, prémiové kávovary si lidé často vozili ze zahraničí. Káva byla pro nás koníčkem, mohli jsme ji dělat s nadšením a bez obchodního tlaku,“ vzpomíná Smítal.

    Dnes je Buna Café etablovanou značkou: vlastní pražírnu, showroom s nejmodernější technikou, profesionální servis a školicí centrum pro baristy. Firma je největším prodejcem prémiových kávovarů v Česku a na Slovensku a své produkty dodává i do dalších evropských zemí.

    Jakou kávu si dnes dáte?

    Espresso, cappuccino nebo domácí latte? Každý šálek je výsledkem precizní práce, pečlivého pražení a lásky k detailu. Kvalitní káva se stala nedílnou součástí českého života – a Buna Café je jejím průkopníkem.