Proti zákazu mobilů ve školách ve Vsetíně vznikla petice. Děti jsou teď pozornější, tvrdí Čunek

Na vsetínských školách platí zákaz mobilů během vyučování, žáci někde dávají zařízení do speciálních boxů.

Petice proti zákazu mobilů ve vsetínských školách

Zákaz používání mobilních telefonů pro žáky vsetínských základních škol budí emoce. Nařízení má pomoci dětem k lepší koncentraci, podle některých pedagogů začali žáci projevovat zájem o školní aktivity. Zaznívají ovšem výtky a odpůrci zákazu vydali petici.

Svůj mobil si žáci ve Vsetíně každé ráno vloží do uzamykatelného boxu. Znovu se s ním setkají až po vyučování. Ne všichni ale s tímto nařízením souhlasí, petici za zrušení novinky podepsalo za týden už více než 200 lidí.

ČTĚTE TAKÉ: Na odklad školy už většina dětí zřejmě nedosáhne. Zrušme i známkování, radí Berkovcová

„Mobily do dnešní doby patří, je to věc každodenní potřeby. Naopak bychom měli naučit děti hospodařit s časem a jak mobil využít i pro výuku,“ stojí si za svým vsetínský zastupitel a spoluorganizátor petice Tomáš Pifka (STAN).

Také ministerstvo školství uvedlo, že zákaz není úplně šťastné řešení. Podle resortu by školy měly používání mobilů pouze rozumně regulovat. „Myslíme si, že to byl vyloženě předvolební tah starosty Jiřího Čunka (KDU-ČSL), protože toto téma se už dávno vyřešilo,“ sdělil Pifka pro CNN Prima NEWS.

„Zákaz platí a funguje,“ naopak uvedl pro CNN Prima NEWS znovuzvolený senátor. „Že se dnes někdo vyjadřuje skrze petici, to je časté. Omezení má dobrý dopad na děti, zvyšuje to jejich pozornost,“ hájí nařízení Čunek.

Žáci si na novinku podle svých slov zvykli. Některým je však prý stále smutno. „Když jdu ze školy, tak si ho občas zapomenu,“ zaznívá také od studentů.

V ZŠ Sychrov začali žáci projevovat větší zájem o školní aktivity. „Děti se začaly ve třídě opět spolu bavit a komunikovat. Začaly vymýšlet ty typicky dětské blbosti a dělat své klasické průšvihy. Což je za mě v pořádku, protože to prožívají společně,“ tvrdí zástupce ředitele Jiří Novosad.

„Jsem proti plošnému zákazu, jelikož mobil je zároveň i učební pomůckou,“ argumentoval jeden z obyvatel Vsetína. Podle odborníků by ale měli především rodiče poučit své děti a dohlédnout na to, aby jejich potomci netrávili volný čas jen koukáním do mobilů.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Otec „zbitého“ romského žáka z Koryčan se chtěl mstít násilím, škola vinu učitele vyloučila

Tagy: