Moderátor si oznámení úmrtí královny procvičoval měsíce dopředu. Trénoval i před zrcadlem

Britská královna Alžběta II.

Ve čtvrtek odpoledne po půl sedmé britského času zažil nejslavnější a zároveň nejtěžší okamžik své kariéry. Moderátor stanice BBC Huw Edwards oznámil nejen svým krajanům, ale také celému světu, že královna Alžběta II. zemřela. Za citlivý způsob, jakým pochmurnou novinku pronesl, si vysloužil pochvalu. Možná i proto, že se na tuto chvíli dlouho dopředu připravoval před zrcadlem.

Už od dřívějších čtvrtečních hodin, kdy svět věděl o špatném stavu 70 let vládnoucí panovnice, seděl ve studiu oděný v černém saku a černé kravatě. Nejen celá Británie se v tu chvíli modlila za královnino zdraví, ale v půl sedmé ji rozesmutnilo prohlášení Buckinghamského paláce.

Na zkušeném hlasateli Huwovi Edwarsovi bylo, aby zprávu zprostředkoval také televizním divákům. „Před několika okamžiky Buckinghamský palác oznámil smrt Jejího Veličenstva královny Alžběty II.,“ poznamenal pomalu a citlivě a pokračoval čtením oficiálního vyjádření. Pak zprávu ještě jednou zopakoval, připojil, že královně bylo 96 let.

Za popasování se s extrémně těžkou úlohou byl velšský moderátor, který v BBC pracuje od roku 1984, napříč Británií chválený. Jeho televizní kolega Alastair Campbell prozradil, že se Edwards už dlouho dopředu připravoval na to, že jednou bude tím, kdo národu sdělí bolestnou zprávu, jak se od něj dozvěděl před několika měsíci. „Procvičoval si to, dokonce si to i nějaký čas zkoušel v koupelně před zrcadlem,“ uvedl na Twitteru.

Edwards zažil skutečně náročný týden, protože z obrazovky neslezl ani při sledované výměně na premiérském postu. A pak přešel do smutečního vysílání. V pozici moderátora už byl například i u prvního vítězství Baracka Obamy v amerických prezidentských volbách, výsledků britského referenda o vystoupení z Evropské unie nebo svatby vévody a vévodkyně z Cambridge, jak sumíruje web Independent.

Tagy:
moderátor Velká Británie smrt Twitter Alžběta II. královna Alžběta II. zrcadlo úmrtí Barack Obama Buckinghamský palác Catherine, princezna z Walesu Volba prezidenta Spojených států amerických televizní vysílání Huw Edwards Alastair Campbell