Sesuvy půdy uvěznily v autě i zoufalou Češku s dcerou. Bylo tam i miminko, popsala Martina

Uvězněné Češky po sesuvech půdy

Západní provincie Britská Kolumbie v Kanadě se potýká s lijáky, které způsobily sesuvy půdy. Kvůli nim se ocitly stovky lidí včetně 50 dětí uvězněny ve vozidlech poblíž horského města Agassiz východně od Vancouveru, informovala agentura Reuters. Mezi nimi byla i Češka Martina Martínková. Záchranáři proto zahájili evakuační lety a podle nejnovějších informací by všichni měli být zachráněni.

Češka s dvanáctiletou dcerou zůstaly uvězněné v autě po sesuvech půdy v Kanadě. Martina Martínková s dcerou Nikolou čekaly na záchranu ve svém voze poté, co byla dálnice u Vancouveru zavalena na dvou různých místech.

„Jsme trochu ve stresu, vlastně hodně. Kousek od nás je sesuv půdy. Celou noc se snažím získat nějaké informace. Lidé se zde dělí o jídlo a pití, viděla jsem vedle v autě i nešťastnou rodinu s malým dítětem,“ popsala situaci z místa v danou chvíli Martina Martínková.

„Je to opravdu velmi stresující, nějakou dobu jsem i spala,“ dodala pro web CBC dvanáctiletá dcera paní Martínkové ještě před jejich záchranou. Podle nejnovějších informací amerického webu CNN by však už měli být všichni v bezpečí.

Na místě bylo podle agentury Reuters uvízlých asi 275 lidí včetně 50 dětí v přibližně 100 vozidlech poblíž horského města Agassiz nedaleko od Vancouveru. Záchranáři proto zahájili záchranné mise a lidi transportovali pomocí vrtulníků.

Dešťové bouře začaly v neděli. Vyvolaly sesuvy půdy, zastavily provoz, zpozdily lety a dokonce musel být kvůli nastalé situaci uzavřen ropovod. Úřady v Merrittu, asi 200 kilometrů severovýchodně od Vancouveru, vyzvaly k evakuaci všech osmi tisíc občanů poté, co stoupající hladina odřízla mosty a přinutila přerušit činnost čistírny odpadních vod.

Bouře je druhou katastrofou související s počasím, která zasáhla provincii u Tichého oceánu během několika měsíců. Na konci června zde teploty vystoupaly k rekordním hodnotám a požáry v Britské Kolumbii zničily město Lytton.

Tagy: