Mohutný výbuch, pak hustý černý dým. Podívejte se na záběry odpálení letecké pumy v Litvínově

V Litvínově odpálili leteckou pumu.

Pyrotechnici odpálili bombu v litvínovské chemičce

Pyrotechnici v areálu chemičky u Litvínova odpálili leteckou pumu z druhé světové války. Výbuch zazněl ve 12:13 a z místa začal stoupat oblak prachu. Policie chvíli poté na síti X informovala, že puma byla bezpečně zničena, podle prvotních informací z místa odpalu nejsou viditelné žádné výrazné škody. Kvůli nálezu ojedinělé munice a jejímu odstřelu se minulý týden zastavila výroba v největším chemickém areálu v Česku.

Pyrotechnici krátce po poledni odpálili leteckou pumu v areálu chemičky u Litvínova. „Odstřel nalezené pumy proběhl úspěšně. Ve 12:13 byla rána, 12:14 máme potvrzeno vizuálně, že odpal proběhl,“ uvedli hasiči na síti X. Po likvidaci bomby ohledávají místo exploze pyrotechnici a hasiči. Po ukončení zásahu začne chemička s kontrolou celého areálu, při které bude ověřovat stav výrobních jednotek a infrastruktury. „V současnosti vzdáleně a za pomocí dronu sledujeme místo likvidace. Ihned poté se na místo vydají pyrotechnici,“ uvedli policisté na sociální síti X.

Policisté na síti X zveřejnili snímek okolí po výbuchu. „Stále platí, že i po vizuální kontrole na místě nejsou patrné žádné škody většího rozsahu. Puma byla bezpečně zničena,“ napsali. „Podle prvotních informací přímo z místa likvidace nejsou viditelné žádné výrazné škody,“ dodali.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Dělníci poblíž centra Brna našli pumu z druhé světové války. Z místa ji odvezl pyrotechnik

Kvůli odpalu byla v místě od 11 hodin zastavena doprava mezi Mostem a Litvínovem. Ve 13:15 ji policisté obnovili.

Odpal letecké pumy zajistili celkem tři pyrotechnici. „Dva ve zodolněném vozidle Hasičského záchranného sboru ve vzdálenosti zhruba 300 až 500 metrů. Další pyrotechnik je v dalším zodolněném vozidle zhruba dalších 300 až 500 metrů od prvního vozidla. Ve spojení jsou jak se mnou jako s velitelem pyrotechniků, tak s celým štábem a s ostatními kolegy,“ popsal ředitel pyrotechnické služby Policie ČR Karel Čadil.

Na místě je také velký počet hasičů. „V současné době tam máme zhruba kolem 140 hasičů a 100 kusů techniky,“ uvedl před polednem velitel zásahu a zástupce ředitele HZS Ústeckého kraje Petr Klíma.

Přípravy na řízený výbuch trvaly několik dní. Hasiči využili speciální techniku a drony. Kolem pumy o váze 250 kilogramů, která obsahuje sto kilogramů výbušniny, pyrotechnici vystavěli hradbu ze 440 pytlů s pískem a další pás se 180 pytli s pískem. Kvůli možné silné seizmické vlně ale nemohli hermeticky utěsnit místo odpalu.

Areál chemických výrob Chempark Záluží je největším v Česku a patří společnosti Orlen Unipetrol. Sídlí v něm několik desítek významných chemických i servisních firem, denně se v něm pohybuje kolem 6500 zaměstnanců ze 180 firem.

Britskou leteckou pumu z druhé světové války našli dělníci při výkopových pracích minulý týden. Do úterních 13:00 se nesmělo kvůli nebezpečí samovolného výbuchu s nalezenou municí hýbat. Společnost Orlen Unipetrol po nálezu pumy minulou středu zastavila výrobu v sousední rafinerii. Kvůli tomu přišla o suroviny petrochemická část závodu, proto firma před týdnem zahájila také útlum etylenové jednotky.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Kde může být v Česku nevybuchlá munice? Expert popsal místa, kde hrozí nejvyšší riziko

Tagy: