Kde může být v Česku nevybuchlá munice? Expert popsal místa, kde hrozí nejvyšší riziko

Nález v areálu litvínovské chemičky

Kde může být v Česku nevybuchlá munice?

Pyrotechnici dál hlídají leteckou pumu, která byla ve středu nalezena v Litvínově. Objev, který zastavil tamní provoz, není podle expertů nijak výjimečný. Nálezy munice jsou v Česku běžnou realitou. Pyrotechnici zasahují v průměru u 1500 případů ročně. Což je ale jen zlomek toho, co se v zemi skutečně ukrývá. Expert popsal místa, kde je její výskyt nejpravděpodobnější.

Přestože pyrotechnici mluví o velkém nebezpečí, pumu chtějí nechat odpočinout až do příštího týdne a teprve potom s ní manipulovat. S podobným nálezem jako je britská puma z druhé světové války se čeští pyrotechnici nesetkali minimálně 30 let. Mnohem bohatší zkušenosti mají s pumami německými a výjimečně americkými.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Narkomanka obchodovala s pervitinem. Rukama jí prošlo půl kila drogy, skončila v cele

„Mnoho těch pum nikdy nebylo nalezeno a byli bychom naivní, kdybychom si vytvářeli iluzi, že v místech, která byla bombardována, taková munice nebude. Samozřejmě se tam nachází a je jen otázka času, kdy bude nalezena,“ popsal historik Jan Zdiarský.

Mezi nejčastěji bombardovaná místa patřila Plzeň, kde byla nejen Škodovka, ale i seřaďovací nádraží. Dále Záluží u Mostu kvůli továrně na umělý benzín. Výbuchy zněly mnohokrát za války i Kolínem, Pardubicemi nebo Českými Budějovicemi.

Puma u Litvínova může podle pyrotechniků explodovat do šesti dnů od doby, kdy ji bagr vytáhl ven. To znamená zhruba do 13 hodin v úterý.

Před odpalem policie postaví kolem pumy sarkofág z pytlů s pískem a pak z bezpečné vzdálenosti stiskne tlačítko. „V Německu byly i případy, kdy při likvidaci policisté zemřeli, proto je na místě maximální opatrnost,“ podotkla policejní mluvčí Ilona Gazdošová.

Podle odhadů jsou u nás v zemi  ještě stovky nechtěných pokladů z války. Při jejich objevu je nejdůležitější na ně dál nesahat a okamžitě volat policii.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Mladíci zdemolovali pelhřimovský babybox. Zřejmě šlo o opilecké řádění, natočila je kamera

Tagy:
válka Německo policie Plzeň Litvínov Most Česko Druhá světová válka ŠKODA AUTO a.s. Záluží