Momenty války: Kimova vydezinfikovaná židle a procházka hlodavce po mrtvém okupantovi

Ruský prezident Vladimir Putin na setkání se severokorejským vládcem Kim Čong-unem

Interaktivní mapa, která dokumentuje první rok ruské invaze

Ruská invaze na Ukrajinu je bezpochyby nejkrvavějším konfliktem v Evropě od druhé světové války. Součástí ničivé agrese, která se naplno rozjela v únoru 2022, jsou kuriózní až bizarní situace. CNN Prima NEWS přináší třetí díl druhé série pořadu s názvem Momenty války.

Myš se prolezla po mrtvém okupantovi

Ukrajinská 30. mechanizovaná brigáda letos v lednu zveřejnila záběry brutálního dronového úderu na ruské vojáky, kteří se ukrývali v zákopech. Ani jeden ze tří přítomných okupantů s největší pravděpodobností nepřežil. Naživu zůstala pouze myš, která se přes jedno z bezvládných těl vyšplhala ven ze zákopu.

„Likvidace ruských krys. Ani jedna ukrajinská myš nebyla zraněna,“ glosovala 30. brigáda na sociálních sítích. S ohledem na velmi brutální obsah Ukrajinci materiál zveřejnili pouze na Telegramu.

Na záběrech je vidět dronový úder na ruský zákop kdesi na východní frontě. Když se ukrajinský bezpilotní letoun dostal nad okupanty, vojáci po zařízení začali pálit z útočných pušek. To jim však nebylo moc platné. Dron shodil bombu přímo do zákopu, přičemž granát vybuchl v bezprostřední blízkosti dvou vojáků. Exploze jednoho z nich očividně poranila.

Druhý muž po dronu Ukrajinců zoufale střílel dál. Netrvalo dlouho a bezpilotní letoun shodil granát i na něj. Třetímu vojákovi, který se bezvládně svíjel kousek opodál, vybuchl další projektil prakticky přímo do obličeje. Jak ukazují pozdější záběry, nikdo ze tří mužů úder s největší pravděpodobností nepřežil.

Naživu zůstal pouze malý šedý hlodavec připomínající myš. Zvíře po výbuchu vylezlo na nohu mrtvého okupanta, přes záda vyšplhalo až na vojenskou helmu a přes kus dřeva se dostalo ven ze zákopu. Video kromě jiného ukazuje, do jak zoufalé situace se mohou dostat někteří ruští vojáci, kteří vtrhli na Ukrajinu.

Lidé se bavili schůzkou Putina s Kimem

Zářijové setkání Vladimira Putina se severokorejským vládcem Kim Čong-unem na kosmodromu Vostočnyj provázelo několik podivuhodných situací. Členové obou delegací na poslední chvíli vybírali pro vůdce KLDR vhodnou židli, na kterou by si mohl sednout. U rozhodování působili velmi zmateně. Vybraný nábytek pak dostal speciální péči. Severokorejský vyslanec židli kompletně vydezinfikoval.

„Někdo natočil, jakou péči mělo křeslo, než na něj usedl Kim Čong-un před jednáním s Vladimirem Putinem. Dokonale vydezinfikováno a testováno na radiaci. Důvěra je klíčová,“ glosovala na sociální síti X iniciativa Dárek pro Putina, která vybírá peníze, za něž se poté nakupuje vojenský materiál pro ukrajinskou armádu.

Na videu jsou skutečně vidět členové severokorejské delegace. Jeden z nich měl nasazené gumové rukavice, v rukou držel hadr a dezinfekci. Vyslanec KLDR velmi poctivě dezinfikoval židli určenou pro Kim Čong-una.

Ruská invaze na Ukrajinu vypukla v únoru 2022. Redakce CNN Prima NEWS o tomto krvavém konfliktu neustále informuje. Nabízí aktuální analýzy o situaci na bojišti, rozhovory s experty, bezprostřední záběry z brutálních střetů či pohledy domácích i zahraničních politiků.

Smyslem série Momenty války je připomenutí kuriózních, až bizarních situací, k nimž během ruské agrese došlo. Zajímavého materiálu v podobě videí a fotografií, jež pořídili vojáci, civilisté či novináři, je skutečně mnoho.

Bizarní záběry neunikly ani ukrajinským představitelům. „Údajně šlo o přípravy, které měly zajistit, aby židle Kim Čong-una byla v co nejlepším stavu,“ upozornil na sociálních sítích poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Heraščenko.

Další podobné video sdílelo běloruské opoziční médium Nexta. To kromě jiného poukázalo na nadváhu severokorejského vládce: „Trvalo dlouho vybrat židli pro Kim Čong-una, aby pod ním nepraskla. Diktátor váží více než 130 kilogramů.“ Záběry dokumentují aktivitu obou zmatených delegací, jejichž členové vybírali tu nejvhodnější možnou židli.

Kim Čong-un po schůzce prohlásil, že KLDR podporuje Putina, a to ve všech jeho rozhodnutích. „Obě strany se dohodly na dalším posílení strategické a taktické spolupráce tváří v tvář vojenským hrozbám, provokacím a tyranii imperialistů,“ prohlásilo podle agentury Reuters severokorejské vedení.

Podle jihokorejských odhadů poslala Severní Korea od loňského července do Ruska asi 6 700 kontejnerů munice. Moskva tak i díky Pchjongjangu může nadále pokračovat ve svém krvavém tažení na Ukrajině. Západ z tandemu dvou diktátorů neskrývá své obavy.

Rusy nespasil ani úkryt v bažině

Brigáda rychlé reakce ukrajinské Národní gardy zveřejnila v listopadu 2022 drsné záběry z brutálního úderu na ruské jednotky. Využila k tomu bezpilotní letouny. Video se skládá z několika útoků ukrajinských dronů, které na zaskočené okupanty shazovaly bomby.

„Probudili jsme protivníky pomocí ‚dárků‘ od dronů brigády rychlé reakce. Zajímalo by nás, když Rusové souhlasí, že půjdou zabíjet Ukrajince, představují si válku takhle? Snili celý život o tom, že budou ležet na holé zemi, zakrývat se plevelem nebo sedět v bažině?“ uvedla vojenská skupina na svém Facebooku.

Ruští vojáci se před útoky schovávali, kde se dalo. Kryli se mezi velkými kameny či ve vysoké trávě, a ti nejzoufalejší dokonce vlezli i do vlhkých močálů. Ani to je však před zásahem ukrajinských bezpilotních letounů nezachránilo. „Představy Rusů o válce a o ‚druhé armádě světa‘ byly rozbity inteligencí a silou našich vojáků,“ doplnila ukrajinská brigáda. Video později ze sociálních sítí zmizelo.

Všechny díly seriálu Momenty války naleznete v souhrnném článku pod tímto odkazem.

Tagy: