Umytá židle, hlavně aby pod Kimem nepraskla. Lidé se baví schůzkou Putina s vládcem KLDR

Ruský prezident Vladimir Putin na setkání se severokorejským vládcem Kim Čong-unem

Židle Kim Čong-una měla speciální péči

Setkání ruského prezidenta Vladimira Putina se severokorejským vládcem Kim Čong-unem na kosmodromu Vostočnyj provázelo několik podivuhodných situací. Členové obou delegací na poslední chvíli vybírali pro vůdce KLDR vhodnou židli, na kterou by si mohl sednout. U rozhodování působili velmi zmateně. Vybraný nábytek pak dostal speciální péči. Severokorejský vyslanec židli kompletně vydezinfikoval.

„Někdo natočil, jakou péči mělo křeslo, než na něj usedl Kim Čong-un před jednáním s Vladimirem Putinem. Dokonale vydezinfikováno a testováno na radiaci. Důvěra je klíčová,“ glosovala na sociální síti X iniciativa Dárek pro Putina, která vybírá peníze, za něž se poté nakupuje vojenský materiál pro ukrajinskou armádu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: GLOSA: Nejsme proruští, hlásá SPD. David však pochybuje, kdo vraždil v Buči. Že by Marťani?

Na videu jsou vidět členové severokorejské delegace. Jeden z nich měl nasazené gumové rukavice, v rukou držel hadr a dezinfekci. Vyslanec KLDR velmi poctivě dezinfikoval židli určenou pro Kim Čong-una.

Bizarní záběry neunikly ani ukrajinským představitelům. „Údajně šlo o přípravy, které měly zajistit, aby židle Kim Čong-una byla v co nejlepším stavu,“ upozornil na sociálních sítích poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Geraščenko.

Další podobné video sdílelo běloruské opoziční médium Nexta. To kromě jiného poukázalo na nadváhu severokorejského vládce: „Dlouho trvalo vybrat židli pro Kim Čong-una, aby pod ním nepraskla. Diktátor váží více než 130 kilogramů.“ Na videu je skutečně vidět aktivita obou zmatených delegací, jejichž členové vybírali tu nejvhodnější možnou židli.

Kim Čong-un po schůzce prohlásil, že KLDR podporuje Putina, a to ve všech jeho rozhodnutích. „Obě strany se dohodly na dalším posílení strategické a taktické spolupráce tváří v tvář vojenským hrozbám, provokacím a tyranii imperialistů,“ prohlásilo podle agentury Reuters severokorejské vedení.

Vyjádření Pchjongjangu však neobsahuje zmínku o případném prodeji zbraní a munice, což by Rusko mohlo využít ve své agresi proti napadené Ukrajině. Právě obchodování KLDR a Ruska s vojenským materiálem vyvolává obavy Západu.

Severní Korea podle analytiků disponuje zřejmě desítkami milionů stárnoucích dělostřeleckých granátů a raket sovětské ráže, které by mohly znamenat velký přínos pro ruská okupační vojska.

Západní média v souvislosti s jednáním Putina a Kima píší o poměrně vyrovnaných silách dvou lídrů, protože obě země jsou stále izolovanější v rámci mezinárodního společenství a obě si nyní mají navzájem co nabídnout.

Otevřené obavy z tandemu Moskva–Pchjongjang neskrývají například Spojené státy. „Stejně jako máme obavy z obranné spolupráce mezi Ruskem a Íránem, máme obavy i z možné vznikající spolupráce mezi KLDR a Ruskem. Bavíme se o dvou zemích, které nemají mnoho důvěry mezinárodního společenství,“ poznamenal bezpečnostní mluvčí Bílého domu John Kirby.

Co bylo skutečně předmětem jednání dvou státníků na kosmodromu Vostočnyj na ruském Dálném východě, je nadále spíše předmětem spekulací.

Tagy: