Momenty války: Přestřelka u Bachmutu, Muskův „vtípek“ na Zelenského a schlíplý Šojgu

Trénink ukrajinských vojáků v Doněcké oblasti

Interaktivní mapa, která dokumentuje první rok ruské invaze

Ruská invaze na Ukrajinu je bezpochyby nejkrvavějším konfliktem v Evropě od druhé světové války. Součástí ničivé agrese, která se naplno rozjela v únoru 2022, jsou i kuriózní a bizarní situace. CNN Prima NEWS přináší sedmý díl druhé série Momentů války.

Vyhraje Rusko válku? Šojgu smutně pokrčil rameny

Ruská invaze na Ukrajinu měla podle kremelské propagandy skončit během pár dnů. Jenže zmíněný krvavý konflikt trvá již déle než dva roky, což je znát na vystupování některých moskevských představitelů. Například loni v září ruský ministr obrany Sergej Šojgu nepůsobil příliš optimisticky, když se ho reportér ptal, zda Moskva vyhraje válku.

Rozhovor se stal hitem sociálních sítí. Nejvíce se rozšířila zkrácená třívteřinová verze, která zachycuje pouze otázku novináře a ministrovo pokrčení rameny. „Vyhrajeme?“ ptal se reportér státní televize Rossija 1. Po pesimistickém gestu Šojgu odpověděl: „Jiná možnost není.“

Video na sociálních sítích sdílel například aktivista ukrajinského původu a známý kritik Kremlu Igor Suško či poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Heraščenko.

Ukrajinský velitel zachránil situaci

Ukrajincům se loni v dubnu povedlo odrazit ruský útok, který mířil na jednu z tehdejších posledních volných cest západně od Bachmutu. Obávaný prapor nesoucí název „Da Vinciho vlci“ zveřejnil z úspěšného protiúderu jedenáctiminutové video zobrazující ty nejdrsnější zákopové boje.

„Bitva roty ‚Honor‘ od praporu ‚Da Vinciho vlci‘ na poslední cestě do Bachmutu,“ uvedla na svém Telegramu obávaná vojenská jednotka. Členové ukrajinského praporu nejdříve vlezli do podzemního tunelu. Uvnitř vzdali hold jednomu z padlých kolegů. Na druhé straně tunelu se pak pustili do přítomných ruských jednotek.

S obrovským nasazením a velkou dávkou odvahy „vletěl“ do přestřelky ukrajinský velitel, který surové záběry pořídil. Střet vypukl ve chvíli, kdy okupanti vhodili obráncům do tunelu výbušninu. Poté, co se Da Vinciho vlci z exploze vzpamatovali, se z rádia ozvala další nepříznivá zpráva: „Orkové skočili do našich zákopů. Do zákopů velmi blízko od vás.“

Ukrajinci na nic nečekali – vylezli z tunelu a začali postupně likvidovat ruské vojáky v zákopech. Jeden z okupantů hodil směrem k tunelu granát, který vybuchl nedaleko od ukrajinského velitele. Ten později popoběhl o několik metrů dál a útočnou puškou zastřelil hned několik nic netušících ruských vojáků.

Ruská invaze na Ukrajinu vypukla v únoru 2022. Redakce CNN Prima NEWS o tomto krvavém konfliktu neustále informuje. Nabízí aktuální analýzy o situaci na bojišti, rozhovory s experty, bezprostřední záběry z brutálních střetů či pohledy domácích i zahraničních politiků.

Smyslem série Momenty války je připomenutí kuriózních, až bizarních situací, k nimž během ruské agrese došlo. Zajímavého materiálu v podobě videí a fotografií, jež pořídili vojáci, civilisté či novináři, je skutečně mnoho.

„Zabil jsem všechny orky, přesuňte se ven!“ rozkázal velitel svým bratrům ve zbrani. Poté následovaly boje s dalšími Rusy na střední a delší vzdálenost. „Střílejte do pravého zákopu,“ vybízel voják. Krátce nato strefil dalšího okupanta. „Orkové jsou skoro mrtví,“ ozvalo se pak z vysílačky.

I díky vzájemné spolupráci s operátorem bezpilotního letounu se Da Vinciho vlkům povedlo zneškodnit zbytek nepřátel a vyčistit okolní zákopy. „Všechny zákopy jsou pod naší kontrolou. Copak, orkové? Tohle je naše země. Táhněte do p*dele,“ zakřičel ukrajinský voják.

Analytické účty specializující se na zjišťování GPS polohy později určily přesnou lokaci surového souboje. Ke střetu podle všeho došlo nedaleko cesty, která spojovala západní část Bachmutu s obcí Bohdanivka.

Rusko nakonec Bachmut v květnu 2023 obsadilo za cenu obrovských ztrát. Vzhledem k míře brutality si bitva u zmíněného doněckého města vysloužila označení „bachmutský mlýnek na maso“.

Musk a jeho „vtípek“ na adresu Zelenského

Americký podnikatel Elon Musk loni v říjnu zesměšňoval na své sociální síti X ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. „Když uplynulo pět minut a ty jsi ještě nepožádal o miliardu dolarů jako pomoc,“ stojí v příspěvku, který Musk sdílel. Prostřednictvím známého memu udělal z lídra napadené země de facto žebráka.

Musk v příspěvku zjevně narážel na neutuchající snahu ukrajinského prezidenta získat pro svou zemi vojenskou a finanční podporu, aby zabránil postupu ruských okupantů. Ukrajina se ruské invazi, jejíž součástí je i každodenní bombardování, tou dobou bránila již déle než rok a půl.

Rýpnutí kontroverzního podnikatele do ukrajinské hlavy státu vyvolalo ostrou kritiku. „Trollíte lídra ukrajinského lidu, který bojuje za svoji nezávislost. Stejně tak to dělali Otcové zakladatelé vašeho národa,“ uvedl například Zelenského poradce Serhij Leščenko. „Takže jste si koupil Twitter, abyste šikanoval lidi, kteří umírají, protože bojují za svobodu? Fakt vizionář,“ dodal stand-up komik Anton Tymošenko.

Web Ukrajinska pravda se rozhodl oplatit stejnou mincí – vytvořil fotomontáž, tentokrát s fotkou Muska. „Když uplynulo pět minut a ty jsi ještě nešířil ruskou propagandu,“ zmínilo médium v popisku.

Muskův příspěvek na sociálních sítích neunikl ani některým Čechům. „Co tady Elon Musk předvádí, je čiré zmr*ství,“ nebral si servítky analytik a aktivista běloruského původu Andrej Poleščuk. „Musk nám právě ukázal, jaký je to chudák. Ten člověk si nezaslouží respekt,“  uvedl bývalý hokejový brankář Dominik Hašek.

Kontroverzních situací, které souvisejí s Muskovým pohledem na válku na Ukrajině, neustále přibývá. Před časem například vyšlo najevo, že miliardář neumožnil na počátku konfliktu ukrajinským silám zasáhnout ruskou flotilu v Sevastopolu, jelikož nevyhověl jejich žádosti zapnout na okupovaném Krymu internetové spojení sítě Starlink.

Všechny díly seriálu Momenty války naleznete v souhrnném článku pod tímto odkazem.

Tagy:
válka Moskva střelba Kreml Elon Musk Ukrajina Sergej Šojgu přestřelka Volodymyr Zelenskyj Rusko zákopy Bachmut zákop Prapor „Da Vinciho vlci“ Momenty války