Momenty války: Ukrajinec sám zlikvidoval šest okupantů i jízda ruského tanku duchů

Ukrajinský voják

Interaktivní mapa, která dokumentuje první rok ruské invaze

Ruská invaze na Ukrajinu je bezpochyby nejkrvavějším konfliktem v Evropě od druhé světové války. Součástí ničivé agrese, která se naplno rozjela v únoru 2022, jsou i kuriózní situace. CNN Prima NEWS přináší šestý díl druhé série Momentů války.

Ukrajinský hrdina zlikvidoval šest okupantů

I když utrpěl otřes mozku, přesto sám udatně vzdoroval ruské přesile. Ukrajinský voják Roman „Chinaz“ loni v květnu odrazil u Bachmutu útok šesti okupantů.

„Chinaz vs. okupanti – 6:0. Věnujte pozornost tomuto videu, které může posloužit jako návod pro příkladnou ‚akci v obraně‘. Boj Romana ‚Chinaze‘ proti skupině Rusů,“ uvedla na svém Facebooku ukrajinská 30. mechanizovaná brigáda. Ukrajinský voják se během bezprostředních zákopových bojů musel spolehnout pouze na svou pěchotní zbraň, několik granátů a na informace od bezpilotního letounu.

Ruská invaze na Ukrajinu vypukla v únoru 2022. Redakce CNN Prima NEWS o tomto krvavém konfliktu neustále informuje. Nabízí aktuální analýzy o situaci na bojišti, rozhovory s experty, bezprostřední záběry z brutálních střetů či pohledy domácích i zahraničních politiků.

Smyslem série Momenty války je připomenutí kuriózních, až bizarních situací, k nimž během ruské agrese došlo. Zajímavého materiálu v podobě videí a fotografií, jež pořídili vojáci, civilisté či novináři, je skutečně mnoho.

„Kvůli ruské dělostřelecké palbě jsme se nestihli pořádně zakopat. Jeden z projektilů dopadl velmi blízko ode mě. Zvonilo mi v uších a točila se mi hlava. Pochopil jsem, že mám otřes mozku. Jenže nebyl čas řešit můj stav, protože na nás zaútočila ruská pěchota. Zaujal jsem tedy pozici na pravém křídle. Bitva byla tak dynamická a intenzivní, že jsem na otřes mozku úplně zapomněl,“ vzpomínal Roman poté, co byl hospitalizován v nemocnici.

Z videa je zřejmé, že se k osamělému ukrajinskému obránci postupně blížilo několik ruských vojáků. „Pohybovali se podél zákopu. Od operátorů v rádiu jsem zaslechl, že díky dronu spatřili šest okupantů. Připravil jsem si proto další náboje a granáty,“ sdělil ukrajinský voják. Následovala surová zákopová přestřelka. Chinaz po okupantech pálil z pěchotní zbraně a házel po nich granáty, totéž činili i jeho nepřátelé, kteří se nacházeli jen několik metrů od něj.

„Zpoza zákopu se opatrně vynořil obličej. Dobře jsem si ho prohlédl, naše pohledy se střetly. Pak došlo ke střelbě a ‚výměnám‘ granátů,“ konstatoval Chinaz. Ukrajinskému vojákovi se dařilo házet výbušniny s mnohem větší přesností než jeho soupeřům, což mu poskytlo obrovskou strategickou výhodu.

Jednoho z okupantů střelil z dálky přímo do hlavy. Ruského vojáka nezachránila ani vojenská helma, jen se bezmocně svalil k zemi. Z prohlášení 30. brigády vyplynulo, že Chinaz podobným způsobem zlikvidoval ještě dva další ruské vojáky. Zbylí tři nepřátelé se rozhodli, že raději ustoupí. Jelikož ale nechtěli, aby je někdo zasáhl, tak se v zákopu plazili. Jenže očividně nepočítali s tím, že je celou dobu z nebe pozoroval ukrajinský dron.

„Rozběhl jsem se za nimi. Když jsem je našel, vypálil jsem do nich několik dávek z bezprostřední blízkosti. Potom jsem se rychle stáhl zpět na svou pozici,“ popsal Chinaz výhody spolupráce s operátory bezpilotních letounů.

Jenže boje v zákopech ten den ještě zdaleka neskončily. Na Romanovu pozici později vystřelil ruský tank. Projektil explodoval nedaleko od ukrajinského obránce. „Střela mě vymrštila ven ze zákopu. Krvácely mi uši a nic jsem neslyšel. V očích jsem měl jen ‚mlhu‘. Kluci se ke mně okamžitě vrhli a pomohli mi s přesunem do blízkého úkrytu. Tam jsem zůstal skoro dvě hodiny, protože nastalo těžké bombardování,“ sdělil. Později se Chinaz dočkal evakuace, zdravotníci ho převezli do nemocnice.

Ukrajinský hrdina pochází z Žitomirské oblasti. Dříve pracoval jako svářeč v Kyjevě. Když 24. února 2022 vypukla ruská invaze na Ukrajinu, Roman se přidal k ozbrojeným ukrajinským silám. Výhodu mu poskytl fakt, že v minulosti absolvoval vojenskou službu. Kromě Bachmutu bojoval i u doněcké Horlivky a zúčastnil se také úspěšné charkovské protiofenzivy, která vypukla na podzim roku 2022.

Jízda ruského tanku duchů

Velmi podivnou událost zdokumentoval v říjnu 2022 jeden z ukrajinských dronů. Natočil ruský tank, jehož posádku pravděpodobně zneškodnila ukrajinská palba. Tělo některého z ruských vojáků nejspíš nadále drželo plyn i páku zatáčení doleva. Obrněnec tak jezdil neustále dokola, až v krajině vyjezdil obrovský bahnitý kruh.

„Ruský tank T-80BV byl zasažen ukrajinskou palbou. Úder posádku zabil, nebo zranil. Motor obrněnce ale stále běžel, což vedlo k nekonečné sérii okruhů,“ konstatovala stránka Ukraine Weapons Tracker, která se dlouhodobě věnuje technické stránce bojů na východní i jižní frontě.

Na videu je skutečně vidět poničený tank T-80BV, který v neobydlené oblasti kroužil dokola. Vyjetá stopa dokazovala, že počet odjetých „koleček“ byl opravdu značný. Jistě se tak nabízí vysvětlení, že tělo zraněného, či mrtvého řidiče obrněnce pomocí ovládacích pák nutilo stroj do kombinace jízdy vpřed a zatáčení doleva.

„Jedná se o takzvaný ‚tank duchů‘. Pojede dokola, dokud mu nedojde palivo,“ komentovala záběry analytická stránka Visegrád 24. Uživatelé na sociálních sítích si z nekonečného kroužení tanku začali dělat legraci.

Mnoho lidí poukazovalo na podobnost vyjetého kruhu se záhadnými obrazci v obilí, které někteří konspirátoři přisuzují mimozemšťanům. „Je to přistávací dráha pro UFO,“ napsal jeden z komentujících.

Další uživatelé incident přirovnávali k textu známé písničky You Spin Me Round (Točíš mě dokola, pozn. red.). Podle některých pak točení tanku symbolizuje směřování Ruské federace pod vedením prezidenta Vladimira Putina.

Později se na sociální síti X objevily další záběry, které ukázaly, jak to s ruským tankem nakonec dopadlo. Stroj se po nějaké době zastavil uvnitř bahnitého kruhu. Z obrněnce poté vylezl jeden z členů posádky, který byl v době kroužení nejspíš omráčený nebo mu jeho poranění bránila v pohybu. Okupanta posléze dorazil ukrajinský dron, který na něj shodil dvě bomby.

Peskov „zaspal“ dva roky

Oficiálním cílem ruské invaze, kterou Moskva dlouhou dobu označovala jako „speciální vojenskou operaci“, byla podle Kremlu „denacifikace a demilitarizace Ukrajiny“. Vzhledem k tomu, že se ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj netají židovským původem a krajně pravicové strany se na Ukrajině netěší zrovna velké podpoře, šlo o velmi podivný cíl.

Moskevské vedení muselo vojenskou agresi svým občanům nějak vysvětlit. Velká část ruské společnosti si doopravdy myslí, že Rusko svému západnímu sousedovi pomáhá svrhnout nacistický režim. Vcelku nově nastala změna ve vnímaní slova „válka“. Kreml se tomuto označení v minulosti vyhýbal jako čert kříži.

„Jsme ve válečném stavu. Ano, začalo to jako speciální vojenská operace, ale jakmile tam vznikla tahle partička, kdy se Západ stal účastníkem na straně Ukrajiny, tak se to pro nás už stalo válkou,“ prohlásil mluvčí Vladimira Putina Dmitrij Peskov, a to během březnového rozhovoru s ruským listem Argumenty a fakty. Představitelům Kremlu nicméně uniklo, že Rusko rozpoutalo krvavou válku již před více než dvěma lety.

Všechny díly seriálu Momenty války naleznete v souhrnném článku pod tímto odkazem.

Tagy:
válka tank vojáci dron Kreml voják Ukrajina bizár Dmitrij Peskov Rusko Moskevský Kreml zákopy zákop Ukrajinská 30. mechanizovaná brigáda Momenty války