Záběry katastrofické exploze: Nálet dronu vymrštil vysoko do vzduchu věž ruského obrněnce

Ukrajinci zničili ruské bojové vozidlo pěchoty BMD-4M.

Ukrajinci zničili ruské bojové vozidlo pěchoty BMD-4M

Ukrajinská 77. aeromobilní brigáda provedla úspěšný úder na těžkou techniku okupantů v Doněcké oblasti. Tentokrát se jí povedlo zničit moderní ruské vozidlo BMD-4M. Ukrajinci k demolici využili sebevražedný dron. Bližší okolnosti zveřejněných záběrů, na nichž je vidět katastrofická exploze po vzplanutí munice, je v době ruské agrese složité nezávisle ověřit.

„Ukrajinská 77. aeromobilní brigáda v blízkosti doněckého Bachmutu zničila ruské bojové vozidlo pěchoty BMD-4M. Využila k tomu bezpilotní letoun typu FPV. Náraz vedl k detonaci munice na palubě,“ uvedl na sociální síti X analytický účet Ukraine Weapons Tracker.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: OBRAZEM: Smutná proměna Bachmutu. Jak město vypadalo před válkou a co z něj zbylo

Na záběrech je vidět katastrofická exploze ruského vozidla, k níž došlo po vzplanutí munice. Výbuch byl tak silný, že věž stroje společně s hlavní vylétla vysoko do vzduchu.

„Vojáci naší brigády ničí nepřátelskou techniku. S pomocí FPV dronu jsme proměnili BMD-4 v hromadu šrotu. Výbuch stroji utrhl věž,“ konstatovala ukrajinská 77. brigáda ve svém prohlášení na Facebooku.

BMD jsou ruská obojživelná bojová vozidla pěchoty. Obvykle jsou určena pro přepravu menší skupiny výsadkářů. Na vojenské poměry se jedná o velmi lehké stroje, které lze zavěšené na padáku shazovat i z letadel. Typ BMD-4M (v ruské výzbroji od roku 2016) je modernizovanou verzí BMD-4 s novým trupem. Podle různých odhadů přišlo Rusko během války o vyšší desítky kusů tohoto typu.

O jednom takovém případu informovala redakce CNN Prima NEWS již začátkem letošního ledna. Tehdy se o likvidaci obojživelného vozidla postarala ukrajinská 28. mechanizovaná brigáda.

Tagy:
válka dron Ukrajina výbuch exploze Rusko Donbas munice obrněné vozidlo věž těžká technika Doněcká oblast sebevražedné drony BMD-4 Ukrajinská 77. aeromobilní brigáda BMD-4M