Janu R. hrozí za znásilnění dětí větší trest. Policejní protokol obsahuje děsivé detaily

Sexuálnímu predátorovi Janu R., který je obžalovaný ze znásilnění sedmi dětí, hrozí vyšší trest, než je obvyklé. V minulosti už byl totiž za znásilnění dětí dvakrát odsouzený, proto mu může soud k horní sazbě dvanácti let přidat další roky za mřížemi.

Reportér CNN Prima NEWS zjistil další dosud nezveřejněné detaily kauzy. Jan R. z Liberecka se podle informovaného policejního zdroje přiznal ke všem znásilněním, která jsou uvedená v obžalobě. Potvrdil vždy ale jen to, k čemu policisté předložili důkazy, sám od sebe nic neprozradil. Takhle policisté do protokolu přepsali jeho přiznání ke znásilnění sedmileté holčičky:

„Dělal pohyby jako při souloži mezi nohy, do ní nepronikl. Možná se kroutila, ale že by nějak nechtěla nebo řvala nebo říkala, že to nechce, tak to určitě ne. Nebrečela. Trvalo to asi pět minut, penisem třel o povrch jejího pohlaví (...) Potřeboval se nějak udělat. Samotnému se mu nechtělo, a tak vyzkoušel, jestli to půjde,“ stojí v protokolu.

Dívce neříkal, aby mlčela

Jan R. podle policistů vyjadřoval lítost nad tím, co udělal. Řekl, že by si nejraději nafackoval. Ke znásilnění došlo za dveřmi bytu, kde žil se svou manželkou a vlastními potomky. Čas od času u nich přespávaly děti, které se účastnily akcí spolku Děti ráje železnice, který Jan R. vedl. Dívce prý poté, co se uspokojil, schválně neříkal, aby mlčela. Prý aby si nemyslela, že se stalo něco špatného. „Aby to někde nevykvákala,“ řekl policistům doslova.

Zneužitá holčička se matce s otřesným zážitkem svěřila až po několika týdnech. „Byla jednáním obviněného zaskočena, nechápala jeho jednání, které si nepřála. Nebyla schopná obrany. Byl to nechtěný zásah do intimity dívky v mladším školním věku. Trpěla úzkostí a nejistotou, zda sama nemá jakýsi pocit viny, že se jí to přihodilo,“ uvedli znalci ve svém posudku pro policii.

Podle jejich závěru není jasné, do jaké míry znásilnění ovlivní její život do budoucna. „Nezletilá zažila sexualizovanou zkušenost, na kterou nebyla připravena. Tato zkušenost u ní mimo jiné zvýšila ostražitost vůči cizím osobám, eventuálně pobytu u nich. Křehkým obdobím u nezletilé bude její dospívání, kdy by mohla jasně pochopit jednání obviněného, a období, kdy se sama rozhodne pro iniciaci dobrovolného sexuálního života,“ doplnili experti.

Za znásilnění hrozí běžně 12 let vězení

Dívka trpěla přechodnou akutní stresovou poruchou a potřebovala intenzivní pomoc psychoterapeutů. V záznamu rozhovoru s vyšetřovatelkou ve speciální místnosti pro dětské oběti trestných činů popisovala, že má špatné sny a zdá se jí „jak jí to ten pán dělal“.

Za znásilnění hrozí běžně maximální trest dvanácti let. V případě recidivistů to ale neplatí. „Soud může pachateli, který se dopustil stejného, případně jiného zvlášť závažného zločinu, uložit trest ve zvýšené trestní sazbě, kdy se ta základní trestní sazba zvyšuje o jednu třetinu. Tudíž v tomto případě by se jednalo o rozmezí deset a půl až šestnáct let,“ uvedla státní zástupkyně Iva Plšková. Jan R. byl už v minulosti dvakrát za znásilnění dítěte odsouzen, poprvé jako ještě mladistvý dostal podmínku, podruhé odešel s šestiletým trestem.

Tagy: