Mutovat covid kvůli vakcínám? Americké elity chtějí vysvětlení, Pfizer skandální videa popírá

Vrcholní představitelé USA si chtějí posvítit na farmaceutickou společnost Pfizer. Důvodem je nedávná nahrávka, na které údajný představitel firmy hovoří o možnosti vytváření umělých mutací koronaviru. Tématu se na základě veřejného prohlášení zákonodárců věnuje i deník The Spectator. Muž na videu popisuje, že by firma následně mohla cíleně produkovat nové vakcíny na jí známé varianty. Nahrávku, o které referovala mimo jiné televizní stanice Sky News, pořídili aktivisté z kontroverzní skupiny Project Veritas. Farmaceutická firma nařčení důrazně odmítá. Vakcinolog Marek Petráš pro CNN Prima NEWS vyjádřil pochybnosti, že by byl Pfizer mutování koronaviru schopen.

Pozdvižení u amerických zákonodárců vyvolala aktivita skupiny Project Veritas, jak informuje The Spectator. Její členové měli pořídit tajně nahraná videa ze setkání s údajným ředitelem výzkumu a vývoje společnosti Pfizer Jordonem Thristonem Walkerem. Dotyčný na záběrech tvrdí, že Pfizer může mutovat SARS-CoV-2. Důvod? Firma by tím získala výhodu cíleného vytváření nových vakcín na varianty, které by již dobře znala. Kauzou popsala i stanice Sky News.

Nahrávky získaly velký ohlas. Nejen, že je začali sdílet představitelé různých konspiračních teorií, ale i osobnosti veřejného dění. Třeba republikánský senátor a někdejší prezidentský kandidát Marco Rubio napsal kvůli videu dopis šéfu farmaceutické společnosti Albertu Bourlovi. V něm se ptá, zda Pfizer skutečně zamýšlí k takovým experimentům přistoupit.

Vedle toho se připojili také další republikánští zákonodárci z Kongresu, konkrétně Chip Roy nebo Mike Lee. Ti se ve svém společném prohlášení mimo jiné pozastavují nad tím, že „Pfizer nepopřel, že Walker skutečně zastává pozici, kterou má uvedenou ve videu“.

Velmi kritický byl i syn amerického exprezidenta Donalda Trumpa, Donald Trump mladší. „Je šílené, jak je drtivá většina mainstreamových médií ticho,“ komentoval na Twitteru nejstarší syn bývalé hlavy státu USA.

Na videích, která Project Veritas zveřejnil koncem ledna, má být skrytou kamerou natočen údajný ředitel výzkumu a vývoje společnosti Pfizer Jordon Thriston Walker. Na první otázku, zda společnost zvažuje mutovat SARS-CoV-2, muž odpovídá: „No, tak to rozhodně veřejnosti neříkáme. Ne.“ Následně chce po aktivistovi, aby mu „slíbil, že to nikomu dále nepoví“.

„Víš, jak virus stále mutuje? Tak jedna z věcí, kterou zkoumáme, je, proč ho nezmutujeme sami, abychom mohli preventivně vytvořit nové vakcíny,“ říká na videu Walker. Ten dále dodává, že pokud se tímto směrem Pfizer vydá, tak bude muset být velmi opatrný. „Jak si dovedeš představit, nikdo nechce, aby tu farmaceutická společnost mutovala zas*aný viry,“ řekl na videu údajný zaměstnanec Pfizeru.

„Musíš být velmi opatrný, abys zajistil, že virus, který mutuješ, nevytvořil něco jiného. Předpokládám, že takhle vznikl virus ve Wu-chanu (čínské město, kde se koronavirus poprvé vyskytl, pozn. red.). Nedává smysl, že by ten virus jednoduše odněkud vyskočil,“ komentoval na videu muž označovaný jako Walker s odkazem na teorii, že virus ve Wu-chanu unikl z laboratoře.

Realita, nebo hypotetický scénář?

Na dalším videu pak za Walkerem přichází šéf Projectu Veritas a politický aktivista James O'Keefe, přičemž se okamžitě ptá údajného zaměstnance Pfizeru, zda jsou slova, která řekl na schůzce, opravdu pravdivá. Rozrušený Walker napřed nechápe, později tvrdí, že „se snažil zapůsobit na osobu během rande tím, že lhal“. Situace se později vyhrotila, když se údajný představitel farmaceutické společnosti pustil do šarvátky se štábem O'Keefa.

Slova údajného představitele Pfizeru začala být internetovým prostorem hojně šířená. Výroků si všímaly zejména konspirační weby, ale i některá relevantní média. Kupříkladu americký týdeník Newsweek ale upozorňuje, že první video ze skryté kamery vůbec nic nedokazuje. Všímá si třeba toho, že je záznam aktivistů z Projectu Veritas různě sestříhán. Navíc také není jasné, zda jde o realitu, či jen hypotetické scénáře, a v neposlední řadě není potvrzeno, že by muž na videiích pro Pfizer vůbec pracoval. Pochyby o pravosti záznamů má i třeba magazín Forbes.

Pfizer se brání

Pfizer se hájí ve svém prohlášení. Samotná společnost popírá, že by k nějakým mutacím koronaviru při výzkumu docházelo. „V probíhajícímu vývoji vakcín Pfizer-BioNTech na COVID-19 Pfizer neučinil žádný výzkum zisku funkce či řízené evoluce,“ stojí ve stanovisku farmaceutické firmy. Kromě toho Pfizer doplňuje, že jeho pracovníci pouze provádí výzkum, při kterém je „původní virus SARS-CoV-2 využit k získání spike proteinu“.

Za zmínku stojí, že se Pfizer nijak nevyjadřuje ke zmiňovaným videím od aktivistů z Projectu Veritas, stejně tak ve vyjádření vůbec neuvádí jméno Jordona Trishtona Walkera, který je ústřední postavou pořízených záznamů. Jeho jméno navíc není na stránkách Pfizeru prakticky k nalezení.

Skupina Project Veritas je označována jako krajně pravicová organizace politických aktivistů. Doposud funguje pod vedením zmiňovaného Jamese O'Keefa, který ji před 13 lety založil. Již v minulosti informovali o několika potenciálních skandálech, které se však následně nepotvrdily nebo byly přímo vyvráceny. Nedávno O'Keefe dokonce tvrdil, že nezávislý senátor za Demokratickou stranu Bernie Sanders „chce házet příznivce Donalda Trumpa do gulagů“.

Zajímavostí je, že teprve před pár dny vedení Project Veritas oznámilo, že O'Keefe v čele skupina končí. „Nevím, proč k tomu došlo právě teď,“ komentoval pro stanici Fox News propuštěný O'Keefe.

Petráš: Mutovat koronavirus neumí asi ani Pfizer

Český vakcinolog Marek Petráš pro CNN Prima NEWS doplnil, že údajný zaměstnanec Pfizeru navíc v dalším vyjádření připustil, že se sice bavil modelově o konstrukci vakcíny, avšak proti chřipce, která se vyvíjela o mnoho let dříve. V takovém případě postup, který Walker zmiňuje na prvním videu, považuje za možný, ale u chřipky, nikoli u covidu.

Petráš dodal, že v případě umělého mutování COVID-19 si nemyslí, že by jich byl aktuálně kdokoliv schopen, protože virus není příliš starý. „V rámci přípravy covidové vakcíny pro další varianty mi to přijde dost složité vymýšlet, jaká by mohla být další varianta. Běží to (COVID-19) tři roky a kam se bude stávají virus ubírat, se můžeme jen domnívat,“ dodal vakcinolog pro CNN Prima NEWS. Takové možnosti dle jeho mínění nemá ani taková společnost jako Pfizer. „Že by v laboratořích Pfizeru uměli tohle manipulovat, to si nejsem úplně jistý,“ řekl dále Petráš.

Pfizer zažil finančně skvělý rok

Pfizer měl loni z finančního pohledu velmi úspěšný rok. Farmaceutická společnost zvýšila své tržby o 21,3 procenta na rekordních 100,3 miliardy dolarů (asi 2,2 bilionu korun) oproti předešlému roku. Více než polovina tržeb pocházela z prodeje vakcín proti onemocnění COVID-19, potažmo léku Paxlovid.

Informovali o tom zástupci firmy v tiskové zprávě. Zároveň však očekávají, že letos jejich prodej prudce klesne, neboť se vakcíny přestávají ve světě objednávat. Čistý zisk firmy loni činil 31,4 miliardy korun.

Tagy: