Anonym ohlásil, že je u plzeňské zoo pobodaná žena. Nejspíš šlo jen o nevkusný žert

Anonym

Zbytečný výjezd IZS

Z plzeňských záchranářů si pravděpodobně vystřelil zatím neznámý vtipálek. Ten zavolal na tísňovou linku s tím, že u plzeňské zoo má být pobodaná žena. Záchranáři okamžitě vyrazili na uvedenou adresu. Po důkladném propátrání terénu ale nikoho nenašli.

Telefonát na tísňovou linku odstartoval téměř hodinové pátrání po mladé ženě. „Operátoři převzali hovor, který záchranáře nasměroval do Plzně-města k ženě. Ta měla být údajně pobodaná do dutiny břišní,“ uvedla mluvčí plzeňských záchranářů Mária Svobodová. Po oznámení na tísňovou linku na místo ihned vyjely tři sanitní vozy.

Vzlétl dokonce vrtulník Letecké záchranné služby (LZS), aby místo propátral i z nebe, jestli zraněná náhodou neskončila v bezvědomí někde ve křoví. „Takový vzlet se dá vyčíslit v řádech vyšších desítek tisíc korun,“ konstatovala mluvčí LZS Jolana Číhová.

Záchranáři se spojili i s mobilním operátorem a zjistili, že muž na tísňovou linku volal od restaurace Kalikovský mlýn. Ta se nachází několik stovek metrů od místa, kde měla být údajně podobná žena. Sanitky najezdily kvůli telefonátu desítky kilometrů. Záchranáři i policisté propátrávali okolí, žádnou zraněnou ženu ale nenašli.

„Záchranná služba toto volání vyhodnotila jako zneužití tísňové linky,“ dodala Mária Svobodová. Policisté celou událost dál vyšetřují a po muži, který o zraněné ženě informoval, intenzivně pátrají.

„Policie řeší zneužití tísňových linek podle závažnosti, a to buď jako přestupek, který nahlásí Českému telekomunikačnímu úřadu, nebo jako trestný čin,“ uvedla policejní mluvčí Michaela Raindlová.

Záchranáři budou kriminalistům předávat záznam telefonátu, ale také záběry z palubních kamer ze sanitních vozů, které byly na místě. Není totiž vyloučeno, že volající záchranáře pozoroval a právě kamery ho při tom mohly zachytit.

Tagy: