V Česku řádí falešní pošťáci, přes SMS z lidí lákají peníze. Jak podvod poznat?

Česká pošta, ilustrační snímek

Falešní pošťáci

Přijde vám sms, abyste zaplatili korunu pro dodání balíku, a vy po zadání platebních údajů přijdete o tisíce. Česká pošta varuje, že případů, kdy se podvodníci vydávají za její zaměstnance, přibývá. Domů si zatím netroufnou. Osloví vás ale e-mailem nebo SMS zprávou.

S falešnými exekutory, prodejci energií nebo kominíky už jsme se v Česku setkali. Teď řádí falešní pošťáci. Často po vás třeba chtějí platbu za balík předem přes e-mail nebo SMS. Mají ale i sofistikovanější metody.

„Nyní se setkáváme s tím, že vám přijde SMS: Objednal jste si balík u České pošty, abychom mohli dokončit jeho doručení, zaplaťte nám korunu, 29, 49 korun na nějakou platební bránu. Chtějí, abyste zadal čísla vaší platební karty a aby z ní následně mohli vzít vaše peníze,“ varoval mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

Pozor na vrácení přeplatku z daní

Nebezpečí teď hrozí i těm, co na internetu prodávají nějaké zboží. Údajný kupující nabízí platbu opět prostřednictvím webu pošty. „Co se týče podvodníků, rádi využívají značek typu Česká pošta, protože nejen ve starších lidech, ale obecně u veřejnosti všechno s přídomkem česká/český budí větší důvěryhodnost, protože lidé myslí, že je to státní,“ vysvětlil ekonom Lukáš Kovanda.

I proto teď podvodníci přes Českou poštu zkoušejí další trik – nečekaný přeplatek daní. „Přijde esemeska s přeplatkem za daně, občan to otevře. Jsou tam informace, že má zadat platební údaje. Pokud tyto údaje zadá, je mu odečítána nějaká částka,“ uvedl policejní mluvčí Jan Rybanský.

„V poslední době těchto podvodů přibývá. Od prosince minulého roku do současné doby prověřujeme přibližně 20 případů. Trestní sazba, tedy výše odnětí svobody, se odvíjí od výše škody a může být až pět let,“ upozornil Rybanský.

Obecně se přitom poštovní šmejdi poznat dají.

Podivná adresa

Postonline.su, nebo czposta.com je špatně, i když je u e-mailu správné logo. „Často to odkazuje na stránky v zahraničí. To už je první signál,“ řekl Vitík.

Špatná čeština

Zde stačí špatné sklonění, překlep, nelogičnost ve větě nebo hrubka.

Platba za doručení předem

Česká pošta sama o sobě platby předem běžně nevyžaduje.

Nutnost zadání přístupových údajů k vašemu účtu

Takové údaje byste ostatně neměli po internetu dávat k dispozici nikdy.

Pokud máte vy, nebo někdo z vašeho okolí také zkušenost s poštovním podvodem, napište nám o tom na e-mail zpravy@iprima.cz.

Tagy: