Můžeme zasáhnout kdekoliv. Šéf ukrajinské rozvědky přiblížil plán dobytí Krymu, přidal i vzkaz

Ukrajinské síly jsou schopny dosáhnout jakéhokoli bodu na okupovaném Krymu a porazit nepřítele. V souvislosti se čtvrtečním vyloděním ukrajinských sil na okupovaném poloostrově to v rozhovoru pro Radio Svoboda uvedl šéf Hlavního zpravodajského ředitelství ministerstva obrany Kyrylo Budanov. Zároveň konstatoval, že bez vojenské operace dobytí Krymu možné nebude a tamním obyvatelům poslal rázný vzkaz.

„Od této chvíle jsme schopni zasáhnout jakoukoli část dočasně okupované Autonomní republiky Krym. Můžeme nepřítele zasáhnout naprosto kdekoli, řekl Budanov v exkluzivním rozhovoru pro Radio Svoboda.

ČTĚTE TAKÉ: Záběry demolice: Tudy cesta nevede. Ukrajinci u Bachmutu rozmlátili konvoj okupantů

Podle něj existuje mnoho různých možností deokupace Krymu, ale „bez vojenské akce to není možné“. Následně zveřejnil výzvu pro nynější obyvatele okupovaného území: „Ti, kteří udělali nějakou hloupost, by měli odejít. A ti, kteří čekají, by se měli připravit a udělat vše pro to, aby pomohli především zpravodajským službám a pak také vojsku, až vyrazí do terénu. Podpořit je, vytvořit příznivé podmínky. Aby to proběhlo co nejrychleji. A pokud možno nekrvavě.“

Vyloděním na Krymu to nekončí

Čtvrteční vylodění Ukrajinců na Krymu je součástí dlouhé operace směřující k osvobození anektovaného poloostrova. Ve svém prohlášení to podle listu Ukrajinska pravda uvedla vojenská rozvědka obránců HUR. „Není to záležitost jednoho dne. Probíhá řada opatření, která jsou součástí dlouhé operace. Dnes proběhla obojživelná akce v Majaku. Operace pokračuje, takže zatím nebudou žádné podrobnosti,“ napsala HUR.

Obranná rozvědka Ukrajiny rovněž 23. srpna oznámila, že na okupovaném Krymu byl zničen ruský systém protivzdušné obrany S-400 Triumf. Podle dostupných informací došlo kolem desáté hodiny dopoledne u obce Olenivka na mysu Tarchankut na Krymu k výbuchu, který zničil ruský systém protivzdušné obrany dlouhého a středního dosahu, jakož i rakety a personál na něm instalovaný. Ruská strana se k tomu nevyjádřila. Okolnosti záběrů z boje je v době zuřícího válečného konfliktu obtížné nezávisle ověřit. Na ukrajinské video z akce se můžete podívat zde:

Na Krymu jsou již od srpna 2022 slyšet výbuchy téměř každý den. Ruské úřady to vysvětlují střelbou na ukrajinské drony, operacemi protivzdušné obrany nebo cvičením ruské armády.

Ukrajina hlásí úspěch v Záporožské oblasti

Ukrajinský generální štáb zároveň hlásí bojový úspěch a upevňování dosažených pozic také v sektorech Novodanylivka – Novoprokopivka a Mala Tokmačka – Očeretuvate v Záporožské oblasti na jihu země, kde vede ofenzivu proti ruským invazním silám a usiluje tam o průlom. Podle amerického Institutu pro studium války (ISW) Ukrajinci ve čtvrtek postoupili blíže k druhé ruské obranné linii u vesnice Robotyne, která se nachází nedaleko zmíněné čtveřice obcí.

„Geolokační záběry zveřejněné 24. srpna ukazují, že ukrajinské síly postoupily dále k ruským obranným liniím západně od Verbove a do jižní Robotyne,“ uvádí ISW a upozorňuje dále, že invazní síly podle náznaků ruských vojenských blogerů udržují v Robotyne pouze omezené pozice, pokud vůbec nějaké. Boje podle nich pokračují východně od vesnice. „Významný ruský vojenský bloger vyjádřil znepokojení nad ukrajinských prolomením ruských obranných linií v západní části Záporožské oblasti a uvedl, že se jedná o kritický moment na bojišti,“ dodává institut.

Ukrajinský generální štáb mezitím ve svém pátečním hlášení uvedl, že jeho ozbrojené síly pokračují v útočných operacích u Bachmutu, kde podle něj upevňují své pozice, i ve směru na jihoukrajinský Melitopol. Invazní síly podle něj vedly neúspěšné útoky u měst Avdijivka, Marjinka a Novomychajlivka v Doněcké oblasti. „Ukrajinské ozbrojené síly nadále zadržují ruskou ofenzivu ve směrech na Kupjansk, Lyman a Bachmut. Pokračují těžké boje,“ uvedl štáb.

Tagy:
Ukrajina Krym protivzdušná obrana Ozbrojené síly Ruské federace válka na Ukrajině ruská invaze na Ukrajinu Kyrylo Budanov Autonomní republika Krym