Vylodění Ukrajinců na Krymu? Ještě jsme neskončili, další akce přijdou, slibují Rusům

Snímek zachycuje výbuch v ruském muničním skladu v Kirovském okrese na okupovaném Krymu.

Ukrajinci se vylodili na Krymu

Zničení raketového systému i čtvrteční vylodění se Ukrajinců na Krymu je součástí dlouhé operace směřující k osvobození anektovaného poloostrova. Ve svém prohlášení to uvedla ukrajinská vojenská rozvědka HUR. I proto k akcím nechce zveřejnit další podrobnosti.

„Není to záležitost jednoho dne. Probíhá řada opatření, které jsou součástí dlouhé operace. Včera byl v Olenivce zničen raketový systém S-400, dnes proběhla obojživelná akce v Majaku. Operace pokračuje, takže zatím nebudou žádné podrobnosti,“ stojí v prohlášení HUR podle webu Ukrajinska pravda.

Rozvědka také poukázala na důležitou a pro Rusy značně nepříjemnou skutečnost. Vylodění se speciálních jednotek přímo na Krymu ukazuje, že Ukrajinci jsou schopni na poloostrov zaútočit i jinak než pomocí dronů a raket.

„Všech cílů a úkolů bylo dosaženo. Na konci speciální operace ukrajinští obránci opustili místo beze ztrát,“ uvádí dále HUR. Podobná prohlášení jednotlivých stran ruské války na Ukrajině obvykle nelze bezprostředně nezávisle ověřit.

Stanice BBC na svém ruskojazyčném webu poznamenala, že ve čtvrtek brzy ráno byly podle médií slyšet nedaleko obce Majak u mysu Tarchankut výbuchy. Ruské zdroje podle ní informují o skupině „ukrajinských sabotérů“, kteří připluli na člunech a zahájili palbu. V oblasti se nachází ruská radiotechnická základna a několik radarových systémů, podotkla BBC.

Moskva anektovala ukrajinský poloostrov Krym v roce 2014. Loni v únoru pak vojensky napadla celou Ukrajinu a poloostrov se od té doby stává opakovaně terčem vzdušných útoků. Ruští představitelé z úderů obvykle vinili Ukrajinu, Kyjev se k podobným útokům oficiálně obvykle nehlásil.

Tagy: